Un preot botoşănean propune ca rămăşiţele pământeşti ale lui Eminescu să fie aduse la Ipoteşti

Preotul Valentin Tincu, parohul Bisericii „Sfinţii Mihail şi Gavril” din incinta Memorialului Ipoteşti, a readus în atenţie propunerea mutării rămăşiţelor pământeşti ale lui Mihai Eminescu din Cimitirul Bellu, la Ipoteşti. Preotul, care are în grijă şi bisericuţa familiei Eminovici, a vorbit despre această propunere ieri, în finalul slujbei de pomenire a poetului. Slujba a fost oficiată în bisericuţa familiei Eminovici.

Faptul că noi aici la Ipoteşti păstrăm rămăşiţele pământeşti ale părinţilor şi ale unora dintre fraţi este un lucru extraordinar. Poate bunul Dumnezeu va rândui, după planul nostru mai străvechi, ca şi Eminescu să vină aici să odihnească somnul de veci. Cum va rândui bunul Dumnezeu şi cum va vrea, sunt convins, şi poetul. Nu se simte rău nici acolo, într-o galerie de oameni de cultură, dar cred că i-ar fi drag aici, la Ipoteşti, să odihnească şi să asculte mereu clopotul bisericii, susurul izvorului, cântecul plopilor, al teiului plantat aici de pe vremea lui, când au murit părinţii şi toate celelalte”, a spus preotul. Valentin Tincu a  adăugat că „putem face mult mai mult pentru Mihai Eminescu„, inclusiv în ceea ce priveşte promovarea operei eminesciene în străinătate.

O astfel de iniţiativă vizând aducerea rămăşiţelor pământeşti ale poetului la Ipoteşti a fost promovată în timpul mandatului de ministru al Culturii a lui Ion Caramitru, însă nu a fost materializată.

Consider că acesta este locul lui”, a concluzionat preotul.

Potrivit celor precizate de Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti, biserica veche a satului, datând de la începutul secolului a XIX-lea, a fost cumpărată de Raluca Eminovici. Lângă bisericuţă au fost înmormântaţi Raluca şi Gheorghe Eminovici, părinţii poetului, Iorgu şi Nicu, doi dintre fraţii lui.

Deja ai votat!