marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTMihai Eminescu a fost omagiat la el acasă

Mihai Eminescu a fost omagiat la el acasă

În acest an, Memorialul Ipoteşti a fost la înălţime în ceea ce priveşte manifestările prilejuite de marcarea a 132 de ani de nemurire a poetului Mihai Eminescu. Manifestările au început, sâmbătă, pe 12 iunie, cu cea de-a XL a Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul…”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani. Activitatea de premiere s-a desfășurat la Memorialul Ipotești, în sala amfiteatru „Laurențiu Ulici”. În prezența membrilor juriului: scriitorul botoșănean și conferențiarul universitar doctor al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Dan Lungu, profesorul universitar doctor al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Bogdan Crețu – și managerul Memorialului Ipotești – Ala Sainenco.

Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani a susținut un moment artistic de către  profesor Alexandra Costin (canto clasic) și elevii Patrick Petrescu (vioară) și Andrei Pițu (chitară).

Evenimentele au debutat pe 13 iunie, cu ediția a V-a a Colocviului de exegeză literară  prin care a fost omagiat Perpessicius, de la a cărui naștere se împlinesc 130 de ani. Colocviul, organizat de Memorial în parteneriat cu Biblioteca Universitară Centrală „Mihai Eminescu” din Iași, s-a desfășurat online, în trei secțiuni (pe 13 iunie și pe 14 iunie), întrunind  profesori, critici literari din diverse centre universitare: Maria Șleahtițchi (Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău), Iulian Costache, Rodica Zafiu  (Universitatea din București) și Ioan Milică (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) – în prima secțiune;  Radu Vancu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), Lucia Cifor (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Cătălin Cioabă (Universitatea din București), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava/Memorialul Ipotești) – în a treia secțiune;  Iulian Boldea (UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș), Doris Mironescu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Maria Șleahtițchi (Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău), Lucia Țurcanu (Memorialul Ipotești).

Pe 14 iunie, la Joldești – Vorona, Memorialul Ipotești a organizat, în parteneriat cu primăria Vorona, manifestări de comemorare a Poetului și lecturi publice la care au participat poeții: Gabriel Alexe, Petruț Pârvescu și Vasile Iftime.

Pe 15 iunie, manifestările au început cu Te Deum la Bisericuța Familiei Eminovici, urmat de depuneri de flori la bustul lui Eminescu de la Ipotești. În continuare, în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici”, Mircea A. Diaconu a propus o lectură din Perpessicius.

Pe 15 iunie, Memorialul Ipotești a acordat, în baza deciziei unui juriu național, din care au făcut parte Iulian Costache (Universitatea din București), Mircea A. Diaconu (Memorialul Ipotești) și Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), Premiul pentru promovarea operei eminesciene maestrului Ion Caramitru.

Laudatio pentru laureat a fost prezentat de Iulian Costache, președintele juriului. După răspunsul la Laudatio și decernarea premiului, Ion Caramitru a susținut un moment poetic Eminescu.

Pe 15 iunie, Memorialul a vernisat și două expoziții: în holul bibliotecii – expoziția  de carte din parohia Călineștii-lui-Cuparencu – despre care au vorbit preotul parohiei Vasile Popovici și bibliotecara Cristiana Voicu, iar în sala „Horia Bernea” – expoziția „Decupaje. Pasărea cu două anotimpuri”, pictor Ioan Burlacu. În paralel cu aceste două expoziții, Biblioteca Judeţeană „GT Kirileanu” Neamţ, găzduieşte expoziţia „Poeți contemporani cu Eminescu”.

A urmat un recital de muzică clasică susținut de cvartetul Phoebus şi ediția din iunie a întâlnirilor Poeți în dialog, invitați fiind Daniel Corbu (Iași) și Ion Munteanu (Craiova). Dialogul a fost moderat de Lucia Țurcanu. În final, Paul Gorban a prezentat ultimele cărţi apărute la Editura Cartea Românească Educațional.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...