Sprijin de la Guvern pentru legumicultori

Legumicultorii vor primi până la 2.000 de euro pentru fiecare 1.000 de mp de teren, după ce, miercuri, Guvernul a aprobat sprijinul pentru producția de legume.

Culturile finanțate sunt cele de ardei, castraveţi, roșii, varză albă și vinete cu cel mult 2.000 de euro per 1.000 de mp, pe an. Suma maximă disponibilă pentru acest sprijin este de 150 de milioane de lei, iar dacă cererile vor depăși acest plafon, suma alocată fiecărui fermier se va reduce proporțional.

Cei care vor beneficia sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar şi persoane juridice.

„Acest program înlocuiește fostul program Tomata și este îmbogățit, ca să zic așa, cu mai multe culturi, respectiv cele de ardei, castravete, roșii, varză albă și vinete. Noutatea este că de acum, agricultorii se vor înscrie la APIA. Controalele vor fi realizate de comisii mixte, APIA și DAJ. Este un program care vine în sprijinul agricultorilor, este bine venit orice program de sprijin financiar. În perioada următoare vor fi emise comunicate de presă atât din partea DAJ, cât și APIA Botoșani cu informații suplimentare”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole Județene, Botoșani.

Programul „Tomata” s-a derulat pe o perioadă de patru ani. „Sumele foarte mari alocate şi efectul aşteptat care nu a mai venit, dar şi faptul că foarte mulţi legumicultori au cerut ca programul să fie extins la legume în spaţii protejate, nu doar la o legumă, astfel încât legumicultorii să aibă posibilitatea să cultive legumele care sunt cerute pe piaţă. De aceea am venit cu acest program, acest ajutor de minimis pentru susținerea legumelor în spații protejate”, declara în urmă cu ceva timp Adrian Oros, Ministrul Agriculturii.

Programul „Tomate în spaţii protejate” a fost lansat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, odată cu preluarea mandatului, la începutul anului 2017.

Program de succes în anii trecuți la Botoșani

La Botoșani, programul „Tomata” a fost unul de succes în anii trecuți. În primul an de derulare al programului au fost înscrişi 65 de producători, în anul doi, 102. Anul trecut, pentru ciclul I de producție, cel de primăvară, s-au înscris 67 de legumicultori, iar pentru ciclul II, 54.

În 2020, în România, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kilograme. Din acesta 38,4 kilograme sunt tomate, ceea ce reprezintă 24,22% din consumul total de legume.

Deja ai votat!