Amendă aplicată de Garda de Mediu pentru autobuze dezmembrate sub cerul liber

Raidurile organizate în județ de comisarii de mediu scot la iveală tot felul de abateri de la normele de mediu, unele fiind descoperite chiar întâmplător. Aşa s-a întâmplat și miercuri, pe 16 iunie a.c., când o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani se deplasa spre Darabani. Pe traseu, însă, în municipiul Dorohoi, undeva pe un amplasament aflat pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea, comisarii au observat mari cantități de deșeuri rezultate din dezmembrarea a trei autobuze. Au oprit să vadă ce se întâmplă, iar controlul, organizat ad-hoc, s-a lăsat cu sancțiuni.

„În urma verificării amplasamentului, s-a constatat că mai multe persoane acționau cu aparatura specifică pentru dezmembrarea unor vehicule scoase din uz. Pentru activitatea de tratare vehicule scoase din uz, operatorul economic nu a prezentat autorizație de mediu. Din afirmațiile reprezentantului oficial al societății, reiese ca autovehiculele scoase din uz au fost casate în anul 2014, iar în anul 2021 au fost vândute către o persoană fizică”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.

Măsuri stabilite de comisari 

În timpul verificărilor, comisarii au observat că vehiculele erau dezmembrate pe loc, deșeurile rezultate din dezmembrări fiind împrăștiate pe o zonă destul de mare, unele pe o platformă betonată, dar altele erau lăsate direct pe sol. „La întocmirea actului de control, reprezentantul oficial al societății nu a prezentat contract de vânzare a vehiculelor scoase din uz către un operator economic autorizat să desfășoare activități de colectare a vehiculelor scoase din uz sau direct operatorilor economici care sunt autorizați să efectueze operații de tratare a acestor vehicule”, au adăugat comisarii de mediu.

Prin urmare, echipa de control a stabilit o serie de măsuri cu termen de realizare și au aplicat și o sancțiune contravențională pentru nerespectarea prevederilor legii privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz.

 

Deja ai votat!