joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTNoi planuri pentru cumpărarea Casei Ankele

Noi planuri pentru cumpărarea Casei Ankele

Cumpărarea Casei Ankele revine în atenţia aleşilor locali. Primarul Cosmin Andrei a anunţat că se lucrează la caietul de sarcini în vederea expertizării acestei clădiri.

Aştept expertiza, să vedem cât va dura această procedură. După ce avem rezultatul, voi veni în Consiliul Local cu propunerea de a cumpăra Casa Ankele. Vom vedea cui vom da mandat să negocieze cu proprietarul, în limita evaluării. De asta facem expertiză să ne spună un expert ANEVAR cât face, nu cât vrea proprietarul. Că aşa poate să spună proprietarul imobilului că vrea zece milioane de euro. Noi putem oferi doar cât spune expertul ANEVAR, sau mai puţin. Va fi şi o comisie de negociere”, a declarat Cosmin Andrei.

„Nu-mi doresc un al doilea teatru în Centrul Istoric”

Edilul este de acord că procedura vizând cumpărarea acestui imobil nu mai poate fi tergiversată. „Este un proces anevoios, cu mulţi bani, cu multă patimă, dar eu cred că această intenţie se va materializa. Poate contează un pic şi preţul în toată discuţia asta, dar consilierii au tot spus că sunt de acord. Au mai fost discuţiile cu expertiza, că am spus noi că nu cumpărăm oricum. Că vrem să vedem ce cumpărăm. O să venim cu expertiza, chiar dacă imobilul este afectat şi ar trebui consolidat, cum intuim noi, expertiza ar trebui să influenţeze preţul. Dacă proprietarul acestui imobil vrea o sumă foarte mare, şi din expertiză reiese că trebuie să mai băgăm în clădire încă de trei ori pe atâta, trebuie să scadă preţul. Nu este rea expertiza şi o să-o facem cât de repede putem. Sută la sută facem expertiza anul acesta„, a explicat primarul.

Edilul îşi doreşte ca anul acesta să fie demarată şi procedura de negociere în vederea cumpărării. „Voi face propuneri. Dacă mă vor mandata consilierii municipali, voi negocia să plătim în rate, în termen cât mai lung, să nu fie o povară pe bugetul primăriei. În primă fază, imobilul trebuie reabilitat. Dincolo de faptul că poate trebuie reabilitat la structura de rezistenţă. Nu-mi doresc un al doilea teatru în Centrul Istoric. Iar despre destinaţie nu aş discuta acum, că sunt atât de multe păreri, atât de multe sfaturi. Important este să avem o clădire frumoasă, a noastră, după care să-i căutăm o destinaţie în acord cu aşteptările”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Despre cumpărarea Casei Ankele se vorbeşte din anul 2013

Consilierii municipali şi-au dat avizul de principiu încă din anul 2013 pentru cumpărarea acestui imobil. În 2015, la solicitarea primăriei, Casa Ankele a fost evaluată la 465.714 euro, echivalentul a 2,056 de milioane de lei. Proprietarul clădirii s-a arătat dispus să primească banii în cinci ani.

În toamna anului 2016, primarul Cătălin Flutur a anunţat că primăria va cumpăra Casa Ankele, iar acolo va fi mutată Poliţia Locală. Anunţul a fost foarte bine primit de către botoşănenii, care aşteaptă de foarte mulţi ani ca zona să fie repusă în valoare, mai ales că nu sunt multe oraşe în ţară care au un asemenea lor încărcat de istorie.

La finalul anului 2016, viceprimarul Marian Murariu a propus ca imobilul să fie expertizat. De atunci lucrurile s-au blocat, iar expertiza nu a mai fost făcută. Primarul Cătălin Flutur motiva că primăria nu poate să expertizeze cu bani de la bugetul local o clădire care nu-i aparţine, în timp ce Marian Murariu răspundea că îşi menţine părerea că trebuie făcută o expertiză tehnică înainte de a achiziţiona Casa Ankele, mai ales că zona Centrului Istoric prezintă cel mai mare pericol din punct de vedere seismic.

Anii au trecut şi cumpărarea Casei Ankele a rămas tot la faza de intenţie. Din păcate, răfuielile politice din deliberativul local au consumat timp şi energie şi au fost mai importante decât dorinţa aleşilor locali de a cumpăra şi reabilita un monument istoric.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...