Cod galben de vreme rea prelungit la Botoşani

Meteorologii au prelungit, sâmbătă, Codul galben de vreme rea pentru județul Botoșani. Potrivit ANM, avertizarea este valabilă între 19 iunie, ora 23:00 – 20 iunie, ora 23:00. Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică. Astfel, luna iunie a devenit luna în care aproape zilnic Botoşaniul a fost cuprins în avertizări meteo cu cod cgalben sau chiar portocaliu. În unele zile au fost şi câte trei avertizări într-un interval de câteva ore, instabilitatea atmosferică din această perioadă făcându-se tot mai resimţită.

Din fericire, ploile abundente din aceste zile, cu cantităţi de 20-30 de litri pe metru pătrat, nu au afectat gospodării sau terenuri. Potrivit reprezentanţilor ISU, în cursul zilei de vineri a fost înregistrat un singur apel, în cazul unei gospodării inundate la Roşiori, însă apa s-a restras singură în scurt timp.

În intervalul menționat în Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei şi nordul Olteniei şi local în Muntenia, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp. Vremea se va menține în general instabilă şi la începutul săptămânii viitoare, în special în zonele montane.

Cu toate acestea, ploile nu sunt anormale pentru această perioadă din an. Potrivit foreca.com, în această perioadă din an a plouat de 22 de ori în ultimii 30 de ani. Ceea ce este îngrijorător, însă, este cantitatea de precipitaţii, mult mai mare faţă de perioadele anterioare.

 

Deja ai votat!