Secţia ATI a scăpat de Covid

Botoşaniul pare a fi la un pas de a scăpat de perfidul virus care a schimbat faţa omenirii. Astfel, numărul zilnic de îmbolnăviri este extrem de mic şi, la un an după ce s-a redeschis pentru toate categoriile de bolnavi, Spitalul Judeţean nu mai are niciun pacient pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă Covid, semn îmbucurător având în vedere că aici ajungeau pacienţii cu forme foarte grave de boală. „Au fost ultimii doi pacienţi, care au fost stabilizaţi şi ulterior trimişi în secţiile de unde au provenit, cu îmbunătăţirea parametrilor vitali. Este prima dată după foarte mult timp când secţia ATI Covid este fără pacient”, a spus un asistent din cadrul secţiei.

De asemenea, la nivelul întregului judeţ mai sunt doar 30 de cazuri active de infecţie cu SARS-CoV-2.

Spitalul Judeţean „Mavromati” are în total, cu toate secţiile sale, aproximativ 1.500 de paturi. În clădirea principală a spitalului, cea aflată pe strada Marchian, sunt aproximativ 640 de paturi. Dacă anul trecut în această perioadă cadrele medicale făceau eforturi imense în încercarea de a le oferi tuturor categoriilor de bolnavi acces la sistemul medical, în prezent 410 dintre cele 640 sunt accesibile pentru orice categorie de pacienţi. Numărul a fost redus din cauza restricţiilor de spaţiu şi distanţare impuse de normele anti Covid.

Doar 22 de paturi mai sunt pentru Covid în blocul central al spitalului

Pentru pacienţii pozitivi, după ce numărul de îmbolnăviri a scăzut radical, au rămas 22 de paturi. 16 dintre acestea sunt la secţia de pneumologie, din cadrul unităţii centrale a spitalului, iar alte cinci sunt la secţia ATI covid. Tot aici este şi un loc pentru un suspect Covid. Alte 32 de paturi sunt utilizate ca zonă tampon la etajele trei şi patru ale spitalului. Astfel, 17 paturi sunt utilizate pentru suspecţi covid la medicină internă, 7 la ORL, 5 la oftalmologie şi trei paturi pe secţia de neurochirurgie.

Restul de paturi sunt pentru celelalte categorii de bolnavi. De asemenea, recent, şi blocul operator a început să funcţioneze la capacitate maximă cu nouă săli de operaţie pentru toate specialităţile chirurgicale.

Cele mai multe locuri pentru Covid sunt la Secţia Infecţioase

În cadrul Secţiei Boli Infecţioase Adulţi sunt alocate în prezent 56 de paturi pentru pacienţii Covid, iar pavilionul Boli Infecţioase Copii are în structură 35 de paturi care asigură asistenţa medicală pentru patologia bolilor infecţioase non-covid.

În cadrul secţiei Obstetrică – Ginecologie nu s-au făcut modificări de structură, unitatea funcţionând la fel ca până acum. Astfel, etajele 4 şi 5 sunt alocate pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu Covid 19, sectorul obstetrică de la etajul 2 este alocat pentru zona tampon destinată pacienţilor internaţi până la primirea rezultatului RT-PCR, iar etajul 3 este alocat saloanelor pentru mama şi copil. „În cadrul secţiilor exterioare pediatrie s-a menţinut zona tampon la etajul 2 din cadrul secţiei Pediatrie 1, funcţionând după acelaşi principiu ca celelalte secţii ale Spitalului Judeţean, iar la secţia Psihiatrie – Camera de gardă şi Secţia Toxicodependenţi şi-au păstrat structura de secţii tampon – suspecţi, iar Secţia psihiatrie 5 cronici – ergoterapie asigură asistenţa medicală pentru pacienţii non-covid”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU „Mavromati”.

Deja ai votat!