Tornadă formată la marginea oraşului (video)

Vremea tot mai capricioasă din această perioadă, cu coduri multiple şi avertizări de vreme severă pentru judeţul Botoşani duce şi la apariţia unor fenomene meteo extrem de rare pentru zona noastră geografică.

Astfel, o botoşăneancă a surprins cu ajutorul telefonului mobil, duminică la amiază, formarea unei tornade de mici dimensiuni în marginea municipiului Botoşani. Din câte se pare, pâlnia acesteia era în zona pădurii Baisa, deasupra putându-se vedea şi o serie de nori negri, foarte aproape de pământ.

Ce sunt tornadele

O tornadă sau tornado (din spaniolă tornar = a se întoarce; tornear = răsucire), sau și trombă puternică, este un vânt foarte puternic ce acționează pe un areal redus sub formă de vârtej de aer, fiind frecvent pe teritoriul Americii de Nord unde mai e numit și twister.
Vântul se rotește în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelație cu mișcările de convecție a aerului; este însoțit de nori negri de furtună (cumulus și cumulonimbus). Tromba vârtejului de aer se înalță de la suprafața pământului până la nivelul norilor, această definiție a lui Alfred Wegener (1917) fiind valabilă încă și azi.

Cum se formează tornadele

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.
Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului. În Evul Mediu, ele erau considerate ca fiind „duhuri rele”.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară; prin deplasare se formează o pâlnie.

Video: Diana Tudosă

Deja ai votat!