Bombă de aruncător găsită la Tudora. Este a cincea descoperită luna aceasta

O bombă de aruncător, de calibru 60 milimetri, a fost scoasă la suprafață de o echipă de muncitori care execută lucrări de canalizare, pe raza comunei Tudora. S-a întâmplat marți dimineață, pe 22 iunie a.c., când muncitorii au găsit proiectilul în pământ și au sunat la 112. „Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului (ISU) Botoșani a constatat că muniția era în perfectă stare de funcționare și putea exploda la orice acțiune mecanică. Aceasta fost transportată în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

Pirotehnicienii botoșăneni au asanat zona, nefiind descoperite alte elemente de muniție. Totodată, le-au explicat muncitorilor cum trebuie să procedeze dacă mai găsesc astfel de obiecte.

De altfel, este pentru a doua oară în această lună când muncitorii de la Tudora scot la suprafață astfel de proiectile. Pe 12 iunie, aceștia au scos din pământ alte două bombe de același gen, iar când au verificat terenul din jur, pirotehnicienii au mai găsit, în aceeași zi, încă două.

Sfaturi de la pompieri:

Dacă se întâmplă să găsiți obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce seamănă cu elemente de muniție neexplodată trebuie să respectați următoarele reguli:

✅ să nu le mișcați de pe locurile pe care se află;

✅ să nu le desfaceți și să nu le predați operatorilor economici;

✅ să nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuințe;

✅ să nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

✅ să nu le loviți, să nu le tăiați și să nu le demontați;

✅ să nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

 

Deja ai votat!