Controale intensificate de ITM din cauza caniculei

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Botoşani a făcut astăzi un apel către agenții economici de la Botoșani pentru respectarea condițiilor de muncă pe perioada temperaturilor ridicate.

Reprezentanţii ITM au anunțat că, având în vedere că în perioada următoare pe teritoriul României Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate extreme, instituţia va intensifica controalele la angajatori, în care, suplimentar tematicii propuse, va urmări modul de respectare a Ordonanţei de Urgenţă 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Ordonanţa de Urgenţă nr.99/2000 precizează că prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc + 37° C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

“În conformitate cu prevederile ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

– reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

– asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

– alternarea efortului dinamic cu cel static;

– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus  în locuri umbrite, cu curenţi de aer

 Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;

– asigurarea echipamentului individual de protecţie;

– asigurarea de duşuri”, a explicat ITM într-un comunicat.

Reguli pentru cei ce nu pot asigura condiţii

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii  sindicatelor sau reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, trebuie să ia măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc).

“Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie  să ia următoarele măsuri:

– asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;

– asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

– trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme” a mai adăugat Leo Cristian Kohuț, Inspectorul – şef al ITM Botoșani.

Deja ai votat!