Permis fals schimbat cu o condamnare

A vrut să schimbe un permis contrafăcut din Polonia cu unul autentic românesc și a fost cât pe ce să ajungă în pușcărie. Este pățania unui botoșănean trimis în judecată pentru uz de fals și fals în declarații. În vârstă de 40 de ani, Dan T., s-a ales în final cu o condamnare de un an de închisoare, dar instanța a dispus suspendarea executării pedepsei. Asta după ce bărbatul a decis să recunoască totul. Prin urmare, botoșăneanul va rămâne în libertate, însă timp de doi ani va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații.

Faptele s-au petrecut octombrie 2018, când Dan T., de loc din comuna Nicșeni, a mers la Serviciul de Înmatriculări și Permise Auto, unde a completat o cerere prin care solicita preschimbarea unui permis de conducere care ar fi fost emis pe numele lui de autoritățile din Polonia, depunând, totodată și permisul respectiv, dar și o fișă medicală.

Botoșăneanul a crezut că-i poate păcăli pe angajați, doar că nu i-a mers. Asta pentru că cei de la Serviciul de Înmatriculări și Permise Auto au verificat așa-zisul document în bazele de date și, cum nu l-au găsit, au solicitat un punct de vedere oficial din partea autorităților poloneze. Din acest motiv, ancheta s-a prelungit, dar răspunsul primit a confirmat suspiciunile – permisul cu seria respectivă nu a fost emis niciodată de vreo autoritate poloneză.

Fapte recunoscute printr-o declaraţie notarială

Plecat între timp în străinătate, bărbatul nu a putut fi audiat. În schimb, el și-a angajat un avocat și a făcut uz de dreptul de a nu face declarații. Imediat ce dosarul a ajuns în instanță, Dan T. şi-a schimbat brusc atitudinea. El a dat o declarație notarială prin care recunoștea faptele și solicita ca judecarea să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Aceste lucruri l-au salvat de la o pedeapsă mai aspră însă, imediat ce a aflat sentința, botoșăneanul a făcut apel. Prin urmare, hotărârea definitivă a fost pronunțată abia marți, pe 22 iunie a.c., de Curtea de Apel Suceava, care i-a respins acțiunea și a menținut decizia Judecătoriei Botoșani.

 

Deja ai votat!