Ziua Universală a Iei, marcată la Botoșani

Elevii Liceului Demostene Botez, Trușești, vor organiza mâine, 24 iunie, un eveniment online pentru a marca Ziua Universală. Scopul activității este acela de a promova cultura și tradițiile populare românești în rândul tinerilor și de a păstra identitatea noastră culturală. În cadrul evenimentului “Port o ie cu mândrie!”, elevii vor realiza diverse creații plastice, colaje cu fotografii care să surprindă mândria de a purta ia românească și vor interpreta o serie de cântece specifice.

“Pe ia românească sunt așternute cu mare măiestrie, crâmpeie din sufletul și viața românilor, evidențiindu-se continuitatea si unitatea noastră ca popor. De-a lungul istoriei și câmpurile de luptă au fost martore ale prezenței iilor purtate, în semn de recunoaștere, de către eroii neamului românesc, care si-au dat viața pentru credință, neam și unitate Însăși croiala iei are formă de cruce, o cruce milenară, izbăvitoare de rău și dătătoare de bine, adevăr și frumos. Așadar, să purtăm cu mândrie ia românească, pentru a ne respecta identitatea locului și pentru a lăsa urmașilor o moștenire incontestabilă a poporului român”, au transmis organizatorii evenimentului.

În organizarea activității, parteneri ai Liceului ”Demostene Botez” Trușești sunt Parohia “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Ionășeni, Casa Corpului Didactic (CCD) Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 1 Durnești , Parohia Durnești și Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu”, prin Filiala nr. 2 Grivița.

Deja ai votat!