Accidentele cu pagube sufocă Serviciul Unic pentru Apeluri de Urgență 112

Având în vedere faptul că în mod frecvent este apelat numărul unic de apeluri de urgențe 112 de către persoane care anunță producerea unui accident de circulație în urma căruia au rezultat doar pagube materiale, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani doresc să reamintească obligațiile șoferilor în astfel de situații.

Codul Rutier precizează clar faptul că șoferii implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați:

a. Să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența;

b. Să se prezinte la unitatea de poliție competență pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

De asemenea, de reamintit este și faptul că se exceptează de la obligațiile mai sus amintite:

a. Conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii;

b. Conducătorul de vehicul care deține o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

„Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani îndrumă toți participanții la trafic să respecte normele rutiere, să manifeste o atitudine preventivă și să apeleze numărul unic de apeluri de urgențe 112 doar în cazul unor situații care reprezintă o urgență”, se arată într-un comunicat de presă emis joi, 24 iunie a.c., de IPJ Botoșani.

 

Deja ai votat!