sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTMedicină ca pe front la Urgențe (video)

Medicină ca pe front la Urgențe (video)

Aglomerație imposibilă la Urgenţe, după ce unitatea s-a mutat într-o altă parte a Spitalului Judeţean.

Cu un spaţiu redus la aproape o treime pentru următoarele luni, dar cu un număr tot mai mare de prezentări din partea pacienţilor din tot judeţul, structura de medicină de urgenţă face cu greu faţă valului de prezentări, mai ales că multe dintre ele sunt non-urgenţe.

„În ultima gardă am avut vreo zece pacienţi cu dopuri de ceară în ureche. Unul pe care îl durea spatele de două luni, altul îl durea burta de o lună. Oamenii trebuie să înţeleagă că acestea nu sunt urgenţe medicale. Vin şi au pretenţia să fie luaţi chiar şi primii, dar trebuie să realizeze că de aceea există medic de familie, de aceea există ambulatoriu de specialitate. Alţii au bilet de la medicul de familie şi ei se prezintă în Urgenţe”, a spus medicul primar Daniela Babei, din cadrul UPU-SMURD.

Peste 150 de prezentări în 24 de ore

În ultimile zile au fost înregistrate peste 150 de prezentări la fiecare 24 de ore, în condiţiile în care numărul de paturi disponibile pentru pacienţii investigaţi s-a redus la jumătate, iar unele paturi sunt şi pe holuri. Din această cauză, spaţiul mic de la noua urgenţă şi numarul foarte mare de prezentări a forțat spitalul să facă internări și prin ambulator, după ce oamenii au început să aştepte pe scări sau în parcarea unității sanitare.

„Începând cu data de 24 iunie la Spitalul Județean Mavromati se vor efectua internări programate prin Ambulatoriul integrat al spitalului. Pacienții care se programează pentru internare vor trebui să prezinte fie adeverința de vaccinare sau un test Real Time PCR valabil 48 de ore din momentul emiterii buletinului de analize. Pentru pacienții care nu dețin aceste documente se vor efectua teste PCR și în funcție de rezultatul testului va fi internat, reprogramat sau internat pe o secție Covid în cazul unui test pozitiv”, a precizat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Mavromati.

Reprezentanții Spitalului Mavromati au luat această decizie pentru a mai decongestiona activitatea Unității de Primiri Urgențe care funcționează acum într-un spațiu mai mic respectiv în cadrul Secției de Diabet.

Urgenţele se mută cel puţin şase luni

La exact trei luni de la începerea lucrărilor de extindere şi modernizare la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), constructorul a comunicat că este nevoit să intre şi la interior, astfel că activitatea medicală nu va mai putea fi continuată. Mare parte din aparatură, mobilier şi medicaţie au fost mutate în partea opusă a parcării celui mai mare spital din judeţ. Astfel, clădirea care găzduia Secţia de Diabet va fi, pentru mai bine de jumătate de an, noua locaţie a Urgenţelor.

Secţia este situată la parterul spitalului, în partea opusă UPU, dar este la o treime din spaţiul în care funcţionau până acum Urgenţele. Alături au fost montate deja opt containere, care vor suplini lipsa de spaţiu de la interior şi vor asigura triajul pacienţilor încă din parcarea unităţii.

Şi ambulanţele vor fi redirijate şi vor avea un alt traseu, urmând să intre în curtea spitalului prin Strada Marchian şi vor ajunge în parcarea proprie pe o rampă ce ar urma să fie construită în apropierea noii locaţii UPU.

Apel făcut către medicii de familie

Medicul Iulian Preda a ținut să facă un apel către colegii medici de familie, dar și la populația județului, în sensul că măcar pe perioada cât se va lucra la modernizarea UPU, să nu mai ajungă la Unitatea de Urgențe cazuri care pot fi tratate în ambulatoriu, ci doar cele cu adevărat grave. „Noi încă suntem dependenți de a efectua criterii de selectare: a avut Covid, nu a avut Covid, a fost vaccinat, nu a fost vaccinat. Sunt perioade de timpi întregi morți. În momentul când de la 150 ajungi la 250 de cazuri pe zi, iar spaţiul se reduce simţitor, vă închipuiți ce este acolo”, a precizat medicul primar Iulian Preda, coordonator al unităţilor sanitare în perioada pandemiei de Covid.

Pentru modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe, Consiliul Județean a accesat o finanțare europeană prin POR 2014-2020 de 8,6 milioane de lei, adică 1,8 milioane de euro.

Modernizarea Unității de Primiri Urgențe presupune extinderea cu o nouă clădire. Aceasta va avea o suprafață de 324,6 metri pătrați și un regim de înălțime P+1. De asemenea, va fi modernizat Corpul A al Unității de Primiri Urgențe, unde se va monta și o copertină de 240,5 metri pătrați. La capitolul dotări se vor achiziționa opt echipamente medicale performante, dispozitive medicale și echipamente de mobilier.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...