CSM modifică arondarea localităților la instanțe. Locuitorii din Ștefănești și Durnești vor trebui să ajungă la Botoșani

Tribunalul Botoșani aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 25 iunie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 625 Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind stabilirea localităților care fac parte din circumscripțiile judecătoriilor din fiecare județ. La nivelul județului Botoșani, două unități administrativ teritoriale (UAT), respectiv orașul Ștefănești și comuna Durnești, au fost rearondate din circumscripția Judecătoriei Săveni în circumscripția Judecătoriei Botoșani. Prin urmare, justițiabilii din Ștefănești și Durnești, care vor dori de acum înainte să rezolve o serie de probleme în justiție, vor trebui să se adreseze Judecătoriei Botoșani. La fel, faptele penale comise pe teritoriul celor duă localități vor fi soluționate prin intermediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, nu de Parchetul Săveni, cum se întâmpla până acum. „Conform regulilor de procedură în vigoare, procesele aflate în curs de judecată la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii mai sus amintită, vor continua să fie judecate de instanțele legal investite”, se arată într-un comunicat emis vineri, 25 iunie a.c., de Tribunalul Botoșani. Altfel spus, procesele aflate deja pe rolul Judecătoriei Săveni vor continua până la pronunțarea unei sentințe.

Proiectul rearondării unor localități aflate în circumscripția Judecătoriei Săveni a fost luată în calcul de CSM încă din 2016. Astfel, prin două hotărâri adoptate în vara lui 2016, CSM a decis sesizarea Ministerului Justiției în vederea rearondării temporare a localităților din circumscripția Judecătoriei Săveni în circumscripțiile Judecătoriilor Botoșani, Darabani și Dorohoi. Ulterior, în ședința din 22 noiembrie 2016, plenul CSM a apreciat că se impune reanalizarea situației Judecătoriei Săveni, în sensul ca rearondarea efectivă să își producă efectele numai în momentul în care instanța ar fi în imposibilitate de a-și desfășura activitatea, întrucât în Judecătoria Săveni existau deja trei judecători, iar schema acestei instanțe a fost majorată cu un post de judecător. Decizia de acum privind rearondarea orașului Ștefănești și a comunei Durnești a ținut cont în primul rând de facilitarea accesului la justiție, locuitorilor celor două UAT-uri fiindu-le mult mai ușor să ajungă la Botoșani decât la Săveni. Singura problemă care s-ar putea ridica ar fi faptul că Judecătoria Botoșani este deja cea mai aglomerată instanță din județ în ceea ce privește încărcătura de dosare pe fiecare judecător.

 

 

Deja ai votat!