Magazine de jucării din Botoșani, amendate de comisarii CJPC

Mai multe magazine din Botoșani care au la vânzare jucării au fost sancționate în urma unui control efectuat de inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Botoșani. Astfel, comisarii CJPC au verificat 22 de operatori economici, iar 16 dintre aceştia au fost depistați cu nereguli în ceea ce privește siguranța jucăriilor. Trei operatori au fost sancționați cu amendă în valoare totală de 15.000 de lei, iar 13 cu avertisment.

Principalele abateri constatate au fost lipsa afișării prețurilor, lipsa afișării denumirii firmei și a orarului de funcționare, lizibil și la vedere, lipsa instrucțiunilor de utilizare traduse în limba română, dar și lipsa afișării pe eticheta produsului a denumirii și adresei importatorului sau a distribuitorului.

În total, în luna mai, au fost efectuate 195 de acțiuni de control. În urma verificărilor, au fost aplicate 72 de avertismente și 15 amenzi contravenționale, în valoare de 80.400 de lei.

Acțiuni de control a produselor alimentare și nealimentare

Verificările realizate de CJPC s-au îndreptat și către comercializarea fructelor și a legumelor proaspete în magazine alimentare, hipermarket-uri/supermarket-uri, piețe agroalimentare, depozite și piețe en-gros. Astfel, în perioada 18-28 mai, au fost controlați 22 de operatori economici, vânzători și distribuitori-unități en-gros. Dintre aceștia, 16 au fost depistați cu nereguli, șase fiind sancționați cu amenda totală în valoare de 25.400 lei, iar 10 au primit avertisment.

Deficiențele constatate au fost următoarele lipsa afișării în mod vizibil și lizibil a prețurilor, dar și informarea defectuoasă a consumatorilor cu privire la țara de origine și categoria de calitate a produselor.

Acțiunile de control s-au desfășurat și către comercializarea de produse alimentare și nealimentare, atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Astfel, au fost verificați 62 de comercianți, la produse în valoare de 45.895 lei. La 38 dintre aceștia s-au depistat abateri, fiind aplicate 32 de avertismente și șase amenzi contravenționale în valoare de 35.000 de lei.

Verificări și la vânzarea autovehiculelor noi

Acțiunile de control au continuat și în ceea ce privește vânzarea autovehiculelor noi cu motoare termice/hybrid/electrice, prin intermediul reprezentanților, rețelelor de dealeri auto, parcurilor auto și a site-urilor de profil. În această situație au fost verificați doi operatori economici la care nu s-au constatat abateri.

Saloane de înfrumusețare, sancționate

De asemenea, au fost efectuate controale la unități ce oferă servicii de înfrumusețare sau igienă personală, cum ar fi coafor, frizerie și saloane de înfrumusețare. Comisarii CJPC au verificat 22 de operatori economici, iar nouă dintre aceștia au fost găsiți cu nereguli. Astfel că, au fost aplicate șapte avertismente și două amenzi contravenționale, în cuantum de 15.000 de lei.

Aceștia au fost sancționați din cauza că nu aveau afișate lista de prețuri pentru serviciile oferite, utilizarea unor produse cosmetice fără data de minimă durabilitate, dar și din lipsa afișării timpilor de execuție a lucrărilor.

 

Deja ai votat!