spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTMagazine de jucării din Botoșani, amendate de comisarii CJPC

Magazine de jucării din Botoșani, amendate de comisarii CJPC

Mai multe magazine din Botoșani care au la vânzare jucării au fost sancționate în urma unui control efectuat de inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Botoșani. Astfel, comisarii CJPC au verificat 22 de operatori economici, iar 16 dintre aceştia au fost depistați cu nereguli în ceea ce privește siguranța jucăriilor. Trei operatori au fost sancționați cu amendă în valoare totală de 15.000 de lei, iar 13 cu avertisment.

Principalele abateri constatate au fost lipsa afișării prețurilor, lipsa afișării denumirii firmei și a orarului de funcționare, lizibil și la vedere, lipsa instrucțiunilor de utilizare traduse în limba română, dar și lipsa afișării pe eticheta produsului a denumirii și adresei importatorului sau a distribuitorului.

În total, în luna mai, au fost efectuate 195 de acțiuni de control. În urma verificărilor, au fost aplicate 72 de avertismente și 15 amenzi contravenționale, în valoare de 80.400 de lei.

Acțiuni de control a produselor alimentare și nealimentare

Verificările realizate de CJPC s-au îndreptat și către comercializarea fructelor și a legumelor proaspete în magazine alimentare, hipermarket-uri/supermarket-uri, piețe agroalimentare, depozite și piețe en-gros. Astfel, în perioada 18-28 mai, au fost controlați 22 de operatori economici, vânzători și distribuitori-unități en-gros. Dintre aceștia, 16 au fost depistați cu nereguli, șase fiind sancționați cu amenda totală în valoare de 25.400 lei, iar 10 au primit avertisment.

Deficiențele constatate au fost următoarele lipsa afișării în mod vizibil și lizibil a prețurilor, dar și informarea defectuoasă a consumatorilor cu privire la țara de origine și categoria de calitate a produselor.

Acțiunile de control s-au desfășurat și către comercializarea de produse alimentare și nealimentare, atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Astfel, au fost verificați 62 de comercianți, la produse în valoare de 45.895 lei. La 38 dintre aceștia s-au depistat abateri, fiind aplicate 32 de avertismente și șase amenzi contravenționale în valoare de 35.000 de lei.

Verificări și la vânzarea autovehiculelor noi

Acțiunile de control au continuat și în ceea ce privește vânzarea autovehiculelor noi cu motoare termice/hybrid/electrice, prin intermediul reprezentanților, rețelelor de dealeri auto, parcurilor auto și a site-urilor de profil. În această situație au fost verificați doi operatori economici la care nu s-au constatat abateri.

Saloane de înfrumusețare, sancționate

De asemenea, au fost efectuate controale la unități ce oferă servicii de înfrumusețare sau igienă personală, cum ar fi coafor, frizerie și saloane de înfrumusețare. Comisarii CJPC au verificat 22 de operatori economici, iar nouă dintre aceștia au fost găsiți cu nereguli. Astfel că, au fost aplicate șapte avertismente și două amenzi contravenționale, în cuantum de 15.000 de lei.

Aceștia au fost sancționați din cauza că nu aveau afișate lista de prețuri pentru serviciile oferite, utilizarea unor produse cosmetice fără data de minimă durabilitate, dar și din lipsa afișării timpilor de execuție a lucrărilor.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...