Municipiul Botoşani în dificultate din cauza sistării plăţilor în PNDL (video)

Primarul Cosmin Andrei şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu sistarea plăţilor în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). La această dată, municipalitatea are 19 contracte în derulare vizând reabilitarea unor instituții de învățământ pentru autorizare la securitate la incendiu. Printre acestea se numără Grădinița „Șotron”, Liceul „Dimitrie Negreanu”, Grădinița 23, Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, Grădinița 22, Școala 7 și Liceul „Alexandru cel Bun”.

Diferența de preț față de ceea ce am semnat cu Ministerul Dezvoltării și ceea ce mai avem de decontat o reprezintă suma de două milioane de lei, bani pe care, conform adresei, trebuie să-i suportăm din buget local”, a spus Cosmin Andrei.

Municipalitatea nu dispune de fonduri pentru continuarea acestor lucrări. Potrivit primarului, chiar dacă ar exista acest disponibil financiar, fondurile nu ar putea fi folosite deoarece nu au fost incluse în bugetul aprobat pentru anul 2021. „Suntem într-un impas foarte mare pentru că punem în dificultate și agenții economici care au participat la licitație și care au contracte semnate cu noi. O parte din contracte sunt finalizate sau în curs de finalizare, dar mai sunt instituții de învățământ unde mai aveam nevoie de timp pentru a finaliza lucrările, fiind într-un stadiu incipient”, a spus primarul.

Cosmin Andrei aşteaptă ca acest blocaj să fie rezolvat la nivel central. „Sperăm ca prim- ministrul împreună cu cabinetul său să revină asupra acestei adrese și să primim în continuare sumele, chiar dacă acest lucru presupune continuarea lucrărilor după sfârşitul lunii iulie atunci când se poate face rectificarea bugetară. Dacă rectificarea este negativă, chiar că suntem puşi în imposibilitatea de a finaliza aceste lucrări cu bani guvernamentali şi trebuie să suplimentăm bugetul local, care nu este acoperitor şi pentru acest aspect pe care la începutul anului nu l-am luat în calcul”, a concluzionat primarul municipiului Botoşani.

Guvernul a epuizat banii pentru PNDL

Această situaţie vine după ce, potrivit unei adrese înaintată în cursul zilei de marți, 22 iunie, de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), sumele alocate pentru anul acesta ar fi fost deja epuizate, iar autoritățile locale ar trebui să plătească facturile din fonduri proprii, ori să sisteze lucrările.

La scurt timp, MDLPA a revenit cu un punct de vedere din partea ministrului Cseke Attila. „Investițiile locale pot continua. Vom plăti, până în 20 iulie, toate facturile PNDL depuse până în 15-17 iunie a.c.. Cele care sosesc după această dată vor fi plătite în vară, după rectificarea bugetară. Între cele două plăți nu va fi mai mult de o lună. Autoritățile locale pot face plățile din buget, cu decontare ulterioară, este o procedură legală obligatorie, obișnuită. Nu sistăm lucrările, nu oprim dezvoltarea!”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Deja ai votat!