spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTMunicipiul Botoşani în dificultate din cauza sistării plăţilor în PNDL (video)

Municipiul Botoşani în dificultate din cauza sistării plăţilor în PNDL (video)

Primarul Cosmin Andrei şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu sistarea plăţilor în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). La această dată, municipalitatea are 19 contracte în derulare vizând reabilitarea unor instituții de învățământ pentru autorizare la securitate la incendiu. Printre acestea se numără Grădinița „Șotron”, Liceul „Dimitrie Negreanu”, Grădinița 23, Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, Grădinița 22, Școala 7 și Liceul „Alexandru cel Bun”.

Diferența de preț față de ceea ce am semnat cu Ministerul Dezvoltării și ceea ce mai avem de decontat o reprezintă suma de două milioane de lei, bani pe care, conform adresei, trebuie să-i suportăm din buget local”, a spus Cosmin Andrei.

Municipalitatea nu dispune de fonduri pentru continuarea acestor lucrări. Potrivit primarului, chiar dacă ar exista acest disponibil financiar, fondurile nu ar putea fi folosite deoarece nu au fost incluse în bugetul aprobat pentru anul 2021. „Suntem într-un impas foarte mare pentru că punem în dificultate și agenții economici care au participat la licitație și care au contracte semnate cu noi. O parte din contracte sunt finalizate sau în curs de finalizare, dar mai sunt instituții de învățământ unde mai aveam nevoie de timp pentru a finaliza lucrările, fiind într-un stadiu incipient”, a spus primarul.

Cosmin Andrei aşteaptă ca acest blocaj să fie rezolvat la nivel central. „Sperăm ca prim- ministrul împreună cu cabinetul său să revină asupra acestei adrese și să primim în continuare sumele, chiar dacă acest lucru presupune continuarea lucrărilor după sfârşitul lunii iulie atunci când se poate face rectificarea bugetară. Dacă rectificarea este negativă, chiar că suntem puşi în imposibilitatea de a finaliza aceste lucrări cu bani guvernamentali şi trebuie să suplimentăm bugetul local, care nu este acoperitor şi pentru acest aspect pe care la începutul anului nu l-am luat în calcul”, a concluzionat primarul municipiului Botoşani.

Guvernul a epuizat banii pentru PNDL

Această situaţie vine după ce, potrivit unei adrese înaintată în cursul zilei de marți, 22 iunie, de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), sumele alocate pentru anul acesta ar fi fost deja epuizate, iar autoritățile locale ar trebui să plătească facturile din fonduri proprii, ori să sisteze lucrările.

La scurt timp, MDLPA a revenit cu un punct de vedere din partea ministrului Cseke Attila. „Investițiile locale pot continua. Vom plăti, până în 20 iulie, toate facturile PNDL depuse până în 15-17 iunie a.c.. Cele care sosesc după această dată vor fi plătite în vară, după rectificarea bugetară. Între cele două plăți nu va fi mai mult de o lună. Autoritățile locale pot face plățile din buget, cu decontare ulterioară, este o procedură legală obligatorie, obișnuită. Nu sistăm lucrările, nu oprim dezvoltarea!”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...