joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTDrapelul național sărbătorit fără restricții. Prima defilare militară din pandemie (VIDEO)

Drapelul național sărbătorit fără restricții. Prima defilare militară din pandemie (VIDEO)

Zeci de botoșăneni au fost prezenți sâmbătă dimineață (n.r. – 26 iunie a.c.) în Piața Tricolorului pentru a urmări ceremoniile organizate de Instituția Prefectului și Garnizoana Militară Botoșani cu ocazia Zilei Drapelului Național. A fost pentru prima dată de la declararea pandemiei de Covid-19 când autoritățile locale, oamenii politici, parlamentarii și șefii instituțiilor au fost alături pentru a marca această zi, în 2020 ceremoniile având loc într-un format restrâns din cauza restricțiilor.

Festivitățile au început încă de vineri seară, drapelul din „Piața Tricolorului” a fost coborât de pe catarg și dus la Capela militară, unde a rămas pe timpul nopții pentru slujba de sfințire, care a avut loc sâmbătă dimineață. La ora 10, activitățile au continuat în Piața Tricolorului, unde au rostit scurte alocuțiuni prefectul județului, Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, și noul șef al Garnizoanei militare, maior Codruț Ștefan Obreja.

„Iată că ne putem bucura din nou de o sărbătoare a neamului românesc, o sărbătoare în cadrul căreia să ne reamintim elementele identitare ale acestei țări. Ultimul an i-a făcut pe mulți români să pună mai mult preț pe momentele considerate normale altădată, sau chiar devalorizate. Sărbătorile neamului trebuie să rămână, însă, neatinse de grijile cotidianului și, fie că ieșim sau nu din casă pentru aceste festivități oficiale, trebuie să știm că suntem români și să fim mândri că avem un tricolor ce ne reprezintă la toate întrunirile și confruntările internaționale, cu o simbolistică menită să ne dea speranță și curaj oricând”, a spus prefectul județului, Dan Nechifor.

Drapelul național a fost adus mai apoi cu garda de onoare, de la Capela militară, binecuvântat de părintele militar Ștefan Grădinaru, după care a fost sărutat rând pe rând de cei patru oficiali , după care a fost urcat din nou pe catarg, în acordurile Imnului Național și în prezența a trei plutoane de militari de la UM 0125, jandarmilor și angajaților de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

La festivitate au participat cadre militare în rezervă și în retragere, membrii asociațiilor veteranilor.

Detașamentul de onoare a fost comandat de locotenentul Mihai Lupu, în timp ce garda drapelului de luptă a fost asigurată de militarii Batalionului 335 artilerie „Alexandru cel Bun”. Plutonul I a fost constituit din militarii supranumiți „Dacii liberi”, care în februarie – iunie 2021 au executat o misiune internațională de menținere a păcii în teatrul de operațiuni din Afganistan. Aflați în echipamentul de intervenție, cu căști de protecție și cu veste antiglonț, aceștia au defilat dând onorul în fața drapelul național.

Plutonul II a fost constituit din jandarmii botoșăneni, care asigură zi de zi misiuni de menținere a ordinii publice, în timp ce plutonul al III-lea a fost reprezentat de militarii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, cei care intervin de fiecare dată în salvarea botoșănenilor sau pentru protecția bunurilor acestora în situații critice.

Ce a surprins la aceste manifestări a fost lipsa unor liberali de marcă din județ, de la ceremonii absentând chiar președintele organizației județene PNL, deputatul Costel Șoptică, aflat în cursă electorală pentru șefia organizației, și subprefectul Aneta Gireadă, alegerile din filială fiind programate pe 3 iulie.

Acest lucru a fost taxat de prefectul județului, Dan Nechifor, care la finalul discursului oficial a ținut să le mulțumească „tuturor celor ce au răspuns pozitiv invitației adresate de Instituția Prefectului, participând la această sărbătoare”. De partea cealaltă, însă, membrii PSD fost prezenți la ceremonii.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
93 %
2.2kmh
100 %
joi
8 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...