Fost polițist, în Registrul agresorilor sexuali

Un fost polițist din județul Botoșani va figura în Registrul Național al Agresorilor Sexuali. Este vorba de fostul șef al Postului de poliție Vârfu Câmpului, Romică Gorgan, care a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Suceava la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei pentru corupere sexuală a minorilor. Totodată, instanța l-a obligat la plata unor daune morale de 6.000 de lei față de victima infracțiunii. Sentința definitivă a fost pronunțată pe 23 iunie a.c., după un proces început în 2019 la Judecătoria Dorohoi.

Fapte comise în vara lui 2013

Pensionat din poliție între timp, Romică Gorgan a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani în aprilie 2019 pentru o serie de fapte comise în urmă cu aproape opt ani. Astfel, în luna iulie 2013, în timp ce se afla în scara blocului în care locuia, polițistul Romică Gorgan s-a întâlnit cu fiul unor vecini și i-ar fi arătat organele sexuale. În plus, atunci când se întâlnea cu minorul, Romică Gorgan îl învăța să rostească anumite cuvinte obscene. Cazul a fost reclamat autorităților locale, însă abia în septembrie 2015 minorul a fost audiat, în prezența mamei sale, de către specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani. Cercetările s-au prelungit până în 2019, când fostul șef al postului de poliție a fost trimis în judecată, Romică Gorgan fiind condamnat în primă instanță de Judecătoria Dorohoi la plata unei amenzi penale de 10.000 de lei. Sentința a fost atacată cu apel, iar dosarul a fost analizat și de Curtea de Apel Suceava, care a micșorat cuantumul amenzii penale și daunele pe care fostul polițist ar trebui să le plătească victimei.

Un nou dosar penal pe numele fostului polițist

Între timp, fostul polițist a fost trimis în judecată și pentru fals material în înscrisuri oficiale, însă dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Dorohoi. În acest caz, Romică Gorgan este suspectat că ar fi falsificat o serie de acte depuse la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. Până la pronunțarea unei sentințe definitive în acest dosar, fostul polițist va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor ar urma să fie implementat, de principiu, până la sfârșitul acestei luni, potrivit unei ordonanțe de urgență ce a apărut în decembrie 2020. Inițial, termenul de operaționalizare a registrului era stabilit pentru finalul lui 2020. Registrul este organizat de Ministerul Afacerilor Interne și ținut de unitățile de poliție, fiind separat de cazierul judiciar.

Peste 45.000 de persoane în Registrul agresorilor sexuali

În aprilie a.c., Inspectoratul General al Poliției Române anunța că „este în proces de operaționalizare a Registrului Național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, platformă care va contribui semnificativ la prevenirea infracțiunilor la viața sexuală”. În acest registru vor fi înscriși cei care, potrivit actului normativ ce a stabilit apariția acestuia, respectiv Legea nr. 118/2019, au fost condamnați pentru trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerșetoriei, folosire a unui minor în scop de cerșetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostituției infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor, hărțuire sexuală, folosire abuzivă a funcției în scop sexual, pornografie infantilă, ultraj contra bunelor moravuri și incest. Registrul va ține evidența persoanelor condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile menționate, persoanele de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților din state membre UE, dar și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni sexuale, precum și persoanele născute în străinătate despre care exista informații că ar fi săvârșit astfel de infracțiuni. Până în ianuarie 2020, așa cum rezultă dintr-un comunicat al Poliției Române, fuseseră înscrise în Registrul agresorilor sexuali peste 45.000 de persoane ce se regăseau și în evidențele cazierului judiciar.

 

Deja ai votat!