Daniel Botezatu, mesaj pentru candidaţi – „Baftă, inspiraţie şi drum bun în viaţă!”

În prag de Bacalaureat, profesorul Daniel Botezatu, inspector şcolar general, a transmis un mesaj de încurajare absolvenţilor de liceu care vor susţine, în următoarele trei zile, probele scrise din cadrul acestui examen naţional.

Dragi cavaleri ai florii de cireș,

Vă spun așa în amintirea romanelor <Cireșarii>, ale lui Constantin Chiriță, romane care mi-au încântat copilăria.

Consider că vă aflați exact în aceeași etapă în care erau protagoniștii volumelor evocate mai sus, anume cea a desprinderii de copilărie și a primilor pași către viața, mult mai responsabilă, de adulți.

Examenul de bacalaureat este una dintre cele mai importante certificări ale noii etape, de aceea se impune să îl abordați cu seriozitatea și atenția cuvenite. Vor fi trei zile de foc, la propriu și la figurat, zile ce vă pot contura traseul profesional către care tindeți.

Nu va fi greu, mai ales pentru cei care ați înțeles importanța acestui examen, dar nici ușor. Indiferent de profilul și specializarea absolvite, sunt sigur că dispuneți de suficiente resurse pentru a ieși încrezători și biruitori din această încercare. Aveți în față valurile vieții și pentru că limba română este obiect de examen pentru toți și pentru că, sunt sigur, cunoașteți și apreciați opera lui Nichita Stănescu, vă dedic una dintre poeziile sale, care mie mi-a plăcut cel mai mult, <Adolescenți pe mare>:

<Această mare e acoperită de adolescenți

care învață mersul pe valuri, în picioare,

mai rezemându-se cu brațul, de curenți,

mai sprijinindu-se de-o rază țeapănă, de soare.

Eu stau pe plaja-ntinsă tăiată-n unghi perfect

și îi contemplu ca la o debarcare.

O flotă infinită de yole. Și aștept

un pas greșit să văd, sau o alunecare

măcar pân’ la genunchi în valul diafan

sunând sub lenta lor înaintare.

Dar ei sunt zvelți și calmi, și simultan

au și deprins să meargă pe valuri, în picioare>.

Mult succes în cele trei zile de examen scris, baftă, inspirație și… drum bun în viață, cireșari!”, a transmis Daniel Botezatu.

Deja ai votat!