Personalul medical care nu se vaccinează pus să-şi plătească testele Covid

Sistemul sanitar botoşănean poate intra într-o adevărată criză, dacă ultimele decizii ale ministrului Sănătăţii vor fi puse în practică. Sute de angajaţi din spitalelel botoşănene ar putea fi nevoiţi să se testeze pe banii lor.

Astfel, potrivit ministrului Ioana Mihăilă, medicii, asistentele și infirmierele care nu s-au vaccinat ar putea fi nevoiți să se testeze periodic împotriva Covid, cu costuri suportate de ei, pentru siguranța pacientului. „Ne-am gândit la niște soluții. Urmează să modificăm ordinul pentru infecțiile asociate activității medicale astfel încât să facem mai indezirabilă absența vaccinării pentru personalul medical. Vrem să protejăm pacientul, care și el are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că este medic, asistentă medicală sau infirmieră care nu îl expune la risc pentru că are șanse extrem de reduse de infectarea”, a declarat ministrul Sănătății într-o conferință de presă de săptămâna trecută.

Întrebată dacă medicii vor fi obligați să se vaccineze, Mihăilă a precizat că una din variantele aflate în lucru este cea a introducerii testării periodice pentru cardele medicale nevaccinate, cu costuri suportate din buzunarul personalului medical. „Nu putem și nici nu este dorința noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze. Dorința noastră este să informăm și să facilităm activitatea celor care sunt vaccinați. La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală, personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către Ministerul Sănătății, așa încât pacientul să fie în siguranță și să aibă certitudine a că este tratat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Potrivit informaţiilor oficiale, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), cea mai mare unitate sanitară din Moldova ca număr de paturi, nici măcar jumătate dintre cei vizaţi nu s-au vaccinat până în prezent. Astfel, dintr-un total de 1.626 de medici, asistenţi şi infirmieri din cadrul SJU, doar 715 s-au vaccinat. Dacă ponderea cea mai mare o reprezintă medicii, 144 dintre cei 211 fiind deja vaccinaţi, adică aproape 70%, la polul opus sunt infirmierii. În acest caz, dintre cei 510 angajaţi doar 187 s-au vaccinat, adică puţin peste 36%. În cazul asistenţilor medicali, dintre cei 905 angajaţi ai SJU pe această specialitate, peste 42%, adică 384, erau vaccinaţi până în luna mai.

Deja ai votat!