vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTBotoşănean la un pas de puşcărie după ce a minţit într-o anchetă

Botoşănean la un pas de puşcărie după ce a minţit într-o anchetă

Situație incredibilă pentru un botoșănean care riscă să ajungă în pușcărie, după ce a mințit într-o anchetă a poliției. Acuzat de mărturie mincinoasă, acesta a fost condamnat în primă instanță la o pedeapsă rezultantă de 4 ani și 3 luni închisoare, el fiind condamnat în trecut și pentru alte fapte.

Povestea își are începutul în urmă cu mai mulți ani, când un amic de-al botoșăneanului a condus de mai multe ori fără permis, în două cazuri fiind implicat în accidente soldate cu pagube, iar într-o altă situația a fost urmărit de polițiști mai bine de 6 kilometri.

În urma anchetelor, polițiștii au ajuns la concluzia că botoșăneanul Cezar Ionuț M., acum în vârstă de 37 de ani, l-ar fi ajutat pe amicul său să scoată mașina din șanț, la primul accident, iar în cel de-al doilea caz ar fi fost chiar în mașina prietenului. Doar că, atunci când a fost chemat să fie audiat în calitate de martor, tânărul a relatat cu totul alte împrejurări, încercând să inducă ideea că el a fost doar un simplu martor ocular, fără să știe împrejurările în care au fost comise faptele. Polițiștii au avut încă de atunci unele suspiciuni că botoșăneanul nu spune adevărul și i-au cerut să se supună unui test poligraf (n.r.- detectorul de minciuni). Inițial, Cezar Ionuț M. a acceptat, după care nu s-a mai prezentat, el plecând din țară.

Doar că strategia lui nu a ținut pentru că ceilalți martori oculari, care au asistat la respectivele incidente, l-au plasat atât la locul accidentului, cât și în mașina amicului său. Interesant este că inclusiv amicul său l-a dat de gol recunoscând că erau împreună în mașină. Prin urmare, polițiștii l-au acuzat de mărturie mincinoasă.

Probe fără dubii prezentate în proces

Între timp, prietenul botoșăneanului a fost condamnat la închisoare cu executare pentru conducere fără permis, sentința definitivă fiind pronunțată în toamna anului trecut. În schimb, procesul lui Cezar Ionuț M. s-a derulat în paralel. Ce a contat în fața magistraților au fost probele, care s-au dovedit a fi fără dubii, dar și faptul că tânărul mai avea o condamnare pentru o bătaie în care a fost implicat în trecut.

Prin urmare, instanța a contopit pedepsele, botoșăneanul fiind condamnat la închisoare cu executare pentru că a umblat cu minciuni. „La stabilirea și individualizarea pedepsei ce urmează a-i fi aplicată (…) instanța va avea în vedere circumstanțele generale de individualizare așa cum sunt enunțate de dispozițiile art. 74 Cod penal, precum și circumstanțele personale ale acestuia, dar și modalitatea concretă de săvârșire a faptelor, respectiv persistența inculpatului în a da declarații mincinoase referitoare la două fapte diferite, în încercarea de a crea o situație juridică favorabilă numitului S. D-C. Față de cele arătate mai sus, instanța consideră că pentru reeducarea inculpatului este necesară aplicarea câte unei pedepse cu închisoarea, dată fiind periculozitatea demonstrată de acesta”, se arată în sentința magistraților de la Judecătoria Botoșani. Doar că hotărârea, pronunțată luna aceasta, nu este definitivă, tânărul formulând apel.

Tânărul a fost urmărit internaţional după o condamnare

Povestea lui Cezar Ionuț M. este mai palpitantă decât pare la prima vedere. După bătaia în urma căreia a fost condamnat inițial, tânărul s-a ales cu o pedeapsă de trei ani închisoare în regim de detenție. Sentința a fost pronunțată în urmă cu aproape patru ani, însă nu a putut fi pusă în aplicare, întrucât tânărul plecase din țară. Prin urmare, el a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, existând informația că inculpatul s-ar afla pe teritoriul Marii Britanii.

În baza acestor documente tânărul a fost arestat de către autoritățile britanice pe 5 noiembrie 2017, dar eliberat o lună mai târziu, autoritățile judiciare britanice refuzând predarea acestuia. Pe 2 iunie 2020, însă, Cezar Ionuț M.  a fost identificat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, fiind reținut și încarcerat.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...