Alertă – dispariție copil! Polițiștii au solicitat sprijinul botoșănenilor

Astăzi, 30 iunie a.c., polițiștii botoșăneni au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că un minor de 16 ani, din comuna Bălușeni, a părăsit domiciliul, în data de 29 iunie 2021 și nu a revenit până în prezent.

Robert Dumitrel Lupu are o înălțime de circa 1,60 metri, aproximativ 60 de kg, este șaten și are ochii căprui.

În momentul în care a plecat de la domiciliu, băiatul era îmbrăcat cu un tricou de culoare roșie cu imprimeu floral de culoare neagră, pantaloni de tip blue jeans de culoare albastru deschis.

„Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Începând de astăzi, 30 iunie a.c., Facebook sprijină Poliția Română cu mediatizarea cazurilor, în cadrul Mecanismului „Alertă Răpire Copil”. „Alertă Răpire Copil” este un mecanism național de alertă publică, care se declanșează în situații de răpire a unui copil ori în situații în care vorbim de un copil dispărut, a cărui viață poate fi în pericol. După declanșarea alertei, oricine are vreo informație despre copilul răpit, este rugat să anunțe imediat poliția.

Disponibilitatea platformei de social-media Facebook, de a deveni partener al Mecanismului „Alertă Răpire Copil”, oferă posibilitatea diseminării, către utilizatorii acesteia, a alertelor generate în cazul declanșării mecanismului. România, prin Poliția Română, este cea de-a 24-a țară din lume care colaborează cu Facebook pentru găsirea copiilor răpiți. Mediatizarea alertelor prin intermediul Facebook necesită transmiterea acestora într-un format specific către platforma social-media. Totodată, pe lângă informațiile specifice transmise către Facebook, mesajul de activare va fi însoțit de un link URL către comunicatul de presă al Poliției Române, despre cazul care a dus la declanșarea mecanismului, comunicat publicat pe pagina www.politiaromana.ro sau pe pagina oficială de Facebook a instituției. Astfel, utilizatorii Facebook pot accesa, prin intermediul link-ului, mai multe informații legate de cazul mediatizat.

De la operaționalizarea Mecanismului, în anul 2011, au fost declanșate 8 alerte, toate fiind clarificate rapid, în urma investigațiilor făcute de polițiști și a informațiilor obținute de la cetățeni, fiecare caz având caracteristici și rezolvări specifice. Mecanismului „Alertă Răpire Copil” este similar sistemului „Amber Alert” din Statele Unite ale Americii.

 

 

Deja ai votat!