sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTBotoşaniul aproape a învins pandemia

Botoşaniul aproape a învins pandemia

Judeţul Botoşani a înregistrat, luna trecută, cele mai mici cifre raportate în lupta împotriva pandemiei de Covid19. Asta atât ca număr de decese, cât şi ca număr de îmbolnăviri. Astfel, judeţul nu a stat niciodată mai bine din luna martie a anului trecut, când practic a debutat oficial pandemia, ‚însă, chiar şi faţă de acea lună, cifrele sunt acum mai mici.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) în perioada 15 mai-14 iunie au fost doar 122 de infecţii cu SARS-CoV-2 şi şase decese.

Cu o medie de 1.869 de cazuri lunar, din septembrie şi până în aprilie, luna mai a adus cu ea doar 552 de bolnavi şi o serie de măsuri de relaxare pe care Botoşaniul nu le-a mai avut de jumătate de an, cum ar fi deschiderea la capacitate crescută a localurilor şi sălilor de spectacole, revenirea tuturor elevilor în bănci şi eliminarea portului măştii în exterior. A urmat luna iunie, iar veştile sunt tot mai bune, având în vedere că numărul îmbolnăvirile a scăzut de patru ori. Dacă în mai au fost de trei ori mai puţine cazuri faţă de aprilie, în iunie au fost de patru ori mai puţine decât în luna mai. Numărul de cazuri noi de Covid a scăzut în ultima lună sub nivelul lunii august 2020, când au fost raportate 144 de cazuri. La polul opus a fost luna noiembrie, când au fost raportate 2.548 de cazuri.

Doar trei zile cu peste 10 cazuri

Faptul că aceasta este cea mai bună lună în lupta cu pandemia o arată şi cifrele zilnice. În 30 de zile doar de trei ori, pe 17 şi 19 mai şi 7 iunie, au fost raportate mai mult de zece cazuri, mai exact câte 12 în fiecare zi. Ca o comparaţie, în lunile în care judeţul era grav afectat de această boală, erau doar câteva zilele în care erau raportate sub 50 de cazuri zilnic.

Pe 13 şi 14 iunie au fost zero cazuri raportate în tot judeţul, iar în alte zece zile a fost raportat câte un singur caz de coronavirus în tot judeţul.

Şi numărul testelor a scăzut

Cu toate acestea şi numărul testărilor a scăzut în ultima lună. Astfel, dacă în aprilie-mai au fost testate 7.393 de persoane testate, cu o lună în urmă au fost testaţi 6.174 de botoşăneni. De asemenea, raportul de cazuri pozitive este unul enorm. Astfel, dacă în aprilie-mai a fost un caz pozitiv la fiecare 13 teste efectuate, în ultima lună de monitorizare a Covid au fost depistate un caz la fiecare 50 de persoane testate, un nou record pozitiv în lupta cu această boală.

Cele 6 de decese din ultima lună au fost înregistrate în municipiul Botoşani, Dorohoi, şi Albeşti, tei fiind bărbaţi şi trei femei. Patru dintre cele şase persoane au fost în grupa de vârstă 60-69 de ani, iar două cu vârsta de 70-79 de ani. “Decesele s-au înregistrat în cazuri în care pacienții s-au prezentat la spital târziu, cu forme grave. Din păcate, în ciuda tratamentelor, organismele lor au cedat. În statistici este cea mai bună perioadă împotriva Covid19 și sper să reușim să rămânem în această zonă cât mai mult timp. Totuși oamenii trebuie să conștientizeze că există în continuare riscuri și trebuie să fie precauți”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, directorul executiv al DSP Botoșani.

Ultima dată când au fost înregistrate aproape la fel de puţine decese a fost în luna septembrie, când opt persoane au pierdut lupta cu boala. În prima lună de pandemie, martie, au fost raportate 13 decese, iar luna cea mai sumbră a fost aprilie 2021, când nu mai puţin de 74 de botoşăneni au fost învinşi de această boală.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...