Ministrul Sănătăţii a anunţat că certificatele Covid ar putea fi folosite şi pentru nunţi

Botoşănenii care s-au vaccinat îşi vor putea obţine certificatele verzi Covid începând de la finele acestei săptămâni. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat duminică seară adresa site-ului de unde, începând de joi, 1 iulie, va putea fi descărcat certificatul verde COVID, necesar cu precădere pentru înlesnirea călătoriilor în străinătate.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a spus, marți, după ședința de Guvern, că certificatele COVID, în baza cărora românii pot merge în afara țării, ar putea fi folosite și pentru ca oamenii să meargă la nunți. „În paralel cu certificatul a fost creată de STS o platformă de verificare a codurilor QR. Nu este reglementată utilizarea în intern, dar putem discuta de acest lucru. Dacă vor fi solicitări, vom vedea. Este vorba de reglementări”, a spus Ioana Mihăilă.

Guvernul pregătește legislația aferentă și vor exista și alte modalități prin care cetățenii vor putea ajunge în posesia documentului. Astfel certificatul va putea fi luat și de la direcțiile de sănătate publică, dar şi de la medicii de familie. Se va organiza, totodată, un call center, dar și un grup de soluționare pentru probleme neprevăzute care ar putea apărea și pentru eventuale excepții. „Suntem în linie dreaptă pentru folosirea acestui certificat digital european pentru COVID-19 sau certificat de călătorie, cum îi mai spunem noi. La 1 iulie, peste câteva zile, va intra în funcțiune și în România, s-a muncit mult în ultimele luni de zile pentru a finaliza toată această procedură. Existența acestui certificat digital european facilitează, practic, transportul și călătoria în interiorul spațiului european”, a spus secretarul de stat Andrei Baciu.

Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS și care va fi disponibilă la adresa: certificat-covid.gov.ro.

Deja ai votat!