spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAdopţii promovate la voia întâmplării

Adopţii promovate la voia întâmplării

Reprezentanţii Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGSAPC) din Botoşani susţin că fac tot posibilul pentru a stimula adopţiile, însă pe site-ul instituţiei, la serviciul adopţii şi postadopţii, informaţiile concrete despre ce presupune acest demers lipsesc cu desăvârşire.

Astfel, pe siteul instituţiei – dgaspcbt.ro, la serviciul adopţii şi postadopţii apare doar numele persoanei de contact, adresa instituţiei, un număr de telefon şi o listă cu atribuţiile acestui departament. Nici un rând, însă, despre procedura în sine, ce trebuie să facă cei care doresc să adopte, de ce documente au nevoie, ce condiţii trebuie să îndeplinească, cât ar dura estimativ, nimic.

„Cei interesați aleg să vină personal la sediu”

Întrebată ce părere are despre acest aspect, directorul DGSPC Botoșani, Doina Nacu, a declarat că va încerca să îmbunătățească acest aspect. Aceasta a adăugat, însă, că nu s-a plâns nimeni până acum de aceste lucruri şi că cei care au vrut informaţii au mers la sediul instituţiei. Şefa DGASPC a mai precizat că „le transmit celor care sunt nemulțumiți să vină la sediu. În general, cei interesați aleg să vină personal la sediu pentru informații suplimentare, înainte de întocmirea unui proces verbal, iar oamenii preferă această metodă, pentru că interacțiunea față în față oferă mai multă încredere”, a declarat directorul instituției.

Declaraţiile vin în contextul în care tot mai multe instituţii accesează fonduri tocmai pentru informatizare şi pentru a facilita accesul cetăţenilor la informaţii, tocmai pentru ca cetăţenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la sedii, iar până la o discuţie faţă în faţă este util de ştiut se presupune un anume serviciu.

Ziua Adopţiei promovată cu un comunicat de presă

Adopţia reprezintă şansa copiilor abandonaţi sau scoşi dintr-un mediu toxic de a avea o familie, care să le ofere iubire, protecţie şi siguranţă. Această procedură este, însă, insuficient promovată sau explicată oamenilor.

Un alt exemplu în acest sens a fost înregistrat chiar recent. Astfel, pe 2 iunie, când este marcată Ziua Naţională a Adopţiei, singurul demers făcut de DGASPC Botoşani pentru promovarea adopţiilor a fost transmiterea unui comunicat de presă, iar conducerea instituţiei s-a arătat dezamăgită că doar o publicaţie locală, şi anume „Monitorul”, l-a preluat.

În anii trecuți, apăream la diverse posturi de televiziune locală în care vorbeam despre ce înseamnă adopția, procedura etc., anul acesta, în contextul actual, nu am putut organiza alte activități de promovare. Însă, vom ține cont, și vom încerca să îmbunătățim promovarea adopției, începând cu site-ul și pagina de Facebook, prin postări ce vor conține informații mai detaliate în ceea ce privește adopția”, a mai spus Doina Nacu.

În prezent, cei ce doresc să afle mai multe detalii despre procedura de adopţie o pot face accesând site-ul: http://andpdca.gov.ro/w/adoptie-nationala/.

19 copii şi-au găsit familii de la începutul anului  

Datele centralizate arată că, de la începutul anului 2021 și până în prezent, 12 familii/persoane au fost atestate ca fiind apte să adopte și alte cinci familii/persoane sunt în procedură de evaluare în vederea obținerii atestatului. De regulă, perioada de evaluare este de maxim 90 de zile. 19 copii au fost încredințați în vederea adopției (cinci grupuri de frați). Dintre aceștia, opt copii au fost încredințați la familii cu domiciliul în judeţul Botoșani şi 11 copii la familii cu domiciliul în alte județe din țară.

„103 copii sunt adoptabili, în timp ce 33 de copii sunt în diferite etape ale deschiderii procedurii de adopție, având stabilită finalitate PIP (plan individualizat de protecţie – n.r.) adopție, dar nu au sentința civilă definitivă de declarare a adoptabilității. Alţi 14 copii sunt în potrivire cu familii/persoane adoptatoare, practic sunt vizitați de către acestea”, a declarat Elena Alina Ciorsac, şefa Biroului de adopţii şi postadopţii din cadrul DGASPC.

Cinci paşi în procedura de adopţie

  1. Cei interesați trebuie să se adreseze reprezentaților DGASPC pentru procedura de informare prealabilă şi procesul de evaluare. Familia care dorește să adopte depune la DGASPC cererea privind eliberarea atestatului pentru adopţie însoţită de o serie de documente doveditoare.
  2. Urmează etapa de evaluare, socială și psihologică, și pregătire (cursuri) pentru asumarea rolului de părinte adoptator. Aceasta durează maximum 90 de zile de la depunerea cererii de atestare (au loc cel puţin șase întâlniri cu asistentul social, iar evaluarea psihologică presupune minimum patru întâlniri de evaluare/consiliere realizate de către psiholog, iar pregătirea adoptatorilor are o durată de minimum 12 ore, în trei sesiuni individuale sau de grup).
  3. Reprezentanții DGASPC verifică domiciliul celor care vor să adopte, pentru a se asigura că au condiții. Criteriile de potrivire pentru includerea unui adoptator în lista unui copil sunt vârsta copilului, sexul acestuia, numărul de copii pe care familia îi poate îngriji, starea de sănătate şi nivelul de dezvoltare al copilului.
  4. Urmează încercarea de potrivire practică cu copilul. Mai exact, se realizează întalniri între copilul adoptabil și persoana/familia care dorește să adopte. Se monitorizează evoluția copilului și relațiile dintre acesta și adoptator prin vizite bilunare la domiciliul copilului. Dacă se constată neadaptarea copilului, se poate propune instanței prelungirea încredințării sau revocarea. Încuviințarea adopției se derulează în fața instanței judecătorești.
  5. Monitorizarea postadopţie – urmăreşte evoluţia copilului adoptat şi a relaţiilor dintre acesta şi părinţii adoptatori în vederea integrării depline a copilului în familia adoptatoare şi identificării precoce a eventualelor dificultăţi. DGASPC realizează vizite la domiciliul familiei cel puțin doi ani.
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...