Senatorul Cristian Achiței preia conducerea organizației municipale PNL Botoșani

Senatorul Cristian Achiței este noul președinte al organizației municipale PNL. În urma alegerilor de joi, 1 iulie a.c., acesta a reușit să-l devanseze pe principalul său contracandidat, consilierul județean Viorel Iliuță, cu câteva voturi. A fost nevoie însă de două tururi de scrutin pentru a fi desemnat cel care va ocupa această funcție pentru următorii patru ani. Astfel, după primul vot Viorel Iliuță s-a clasat pe primul loc, fiind votat de 169 de delegați, iar Cristian Achiței a adunat doar 157 de susținători, în timp ce Ada Macovei a adunat numai 46 de voturi, 10 voturi fiind anulate sau declarate nule. Asta pentru că cel de-al patrulea candidat, Sorin Cornilă, a preferat să se retragă din cursă. A urmat însă al doilea vot, delegații fiind nevoiți să aleagă între primii clasați. În urma votului exprimat, Cristian Achiței s-a clasat pe primul loc, cu 186 de voturi, în timp ce Viorel Iliuță a totalizat 178, bătălia fiind una extrem de strânsă.

Alegerile din cadrul organizației municipale PNL Botoșani au fost însă cu scântei. Împărțiți în două tabere, liberalii au trecut la atacuri la baionetă și la tiruri încrucișate. Unii au dat cărțile pe față, în timp ce alții au preferat să vorbească voalat și cu subînțeles. Alegerile municipale au fost, dincolo de toate, o repetiție generală pentru alegerile din cadrul organizației județene PNL, care vor avea loc sâmbătă 3 iulie și care se anunță la fel de furtunoase.

Bătălia s-a dat practic între vechii PNL-iști și foștii PDL-iști, discursurile arătând că între cele două grupuri există încă diferențe de opinii. Iar acest lucru s-a văzut și în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde au avut loc alegerile. Cel care a deschis seria luărilor de poziție a fost Cătălin Flutur, fostul primar al municipiului, care a candidat pentru o funcție de prim-vicepreședinte. Fostul edil a făcut apel la rațiune și echilibru, trecând în revistă atât reușitele, cât și eșecurile. În opinia lui, rezultatul alegerilor locale din 2020 trebuia să reprezinte un semnal, care din păcate nu ar fi fost perceput de unii. „Pur și simplu ne-am prăbușit ca organizație politică la nivel de municipiu”, a spus Cătălin Flutur. Deși mesajul a fost unul pentru unitate în cadrul partidului, o altă replică generat reacții. „Părem un grup de oameni mărunți cu interese mărunte. Demonstrați-mi că mă înșel. Și nu numai mie, demonstrați-vă vouă, că sunteți oameni liberi”.

Cel care i-a răspuns a fost chiar liderul organizației județene PNL, deputatul Costel Șoptică, care l-a acuzat că „tot timpul ați băgat bățul prin gard”. Mai mult, liderul liberal a lăsat de înțeles că fiecare tabără a avut partea ei de vină. „Era important să fim o echipă la timp, dar trebuie să vă spun că am remarcat și eu – dacă acest vibe creat în ultima săptămână ar fi existat măcar pe jumătate la alegerile locale, ați fi fost primar detașat”, i-a transmis Costel Șoptică, care a recunoscut deschis că PNL-ul a pierdut alegerile în județ. „Este adevărat, cei 28 sunt primarii noștri care într-adevăr au câștigat, sunt câștigători. În rest, noi am pierdut, eu am pierdut. Împreună, spre exemplu, la alegerile parlamentare, cu domnul Achiței. Da, am pierdut. Este adevărat și trebuie să ne asumăm lucrul acesta”, a recunoscut liderul organizației județene PNL, deputatul Costel Șoptică, după câteva săgeți trimise către Cătălin Flutur. Ba mai mult, liderul liberal a mai punctat un aspect – că funcția de prefect din județ ar fi fost obținută în urma unor negocieri dure. „De ce nu prezentați că Prefectura trebuia să fie la Vaslui și nu la Botoșani? Prin puterea mea am negociat și am adus Prefectura la Botoșani. Ca să compensez acea pierdere a mea, mi-am asumat-o și am compensat-o. Răsplata o voi primi probabil, sâmbătă, dar vom vedea cum va fi. Trebuie să fim onești și cinstiți cu noi înșine”, a adăugat Costel Șoptică. Prezent în sală, prefectul județului, Dan Nechifor, care și-a depus candidatura la șefia organizației județene PNL chiar pe ultima sută de metri, a fost însă mai reținut în declarații. El făcut în schimb un nou apel la unitate și a transmis un mesaj limpede – câștigătorii alegerilor să fie desemnați prin vot, „nu prin jocuri de culise”. „Asta înseamnă democrație – concurență liberă, curaj și demonstrarea valorilor”, a spus prefectul Dan Nechifor.

Dincolo de rezultatul votului, alegerile din cadrul organizației municipale PNL Botoșani au reprezentat momentul adevărului, când toți au avut curajul să spună anumite lucruri pe care s-au ferit să le afirme în public până acum.

 

Deja ai votat!