Sute de firme radiate la Botoșani

Mediul de afaceri botoşănean a fost grav afectat în ultimul an și jumătate, din cauza pandemiei de Covid19, iar această situație se observă și într-o statistică cu privire la numărul firmelor radiate, realizată de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Astfel, potrivit sursei citate, în primele cinci luni ale acestui an, la Botoșani au fost radiate 349 de firme, în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost radiate 248 de firme. La Botoșani s-a înregistrat o creștere de 40,73%, însă există situații şi mai drastice în alte județe din țară. De exemplu, județul în care s-a înregistrat cea mai mare creștere a firmelor radiate este Covasna (96,32%), urmat de Alba (96,06%) și Vrancea (75,60%). La polul opus, cele mai puține firme radiate au fost înregistrate în județele Teleorman (8,16%), Bacău (11,57%) Suceava (18,34%) și Bistrița-Năsăud (22,19%).

„Părerea mea este că de fapt principala cauză a firmelor radiate din Botoșani este amplasarea marilor centre comerciale, cum ar fi supermarket-uri, hypermarket-uri, în buricul târgului. Acest fapt a dus la închiderea firmelor mici de comerț, întreprinderi familiare, cu doi-trei salariați, zona de comerț fiind și cea mai afectată. Bineînțeles, și pandemia a jucat un rol important din cauza restricțiilor și a regulilor, un exemplu în acest sens fiind zona Horeca, când a fost închis tot. Pentru micile afaceri cred că principala cauză este această politică proastă privind amplasarea marilor centre în oraș. Practic, nu prea mai sunt multe întreprinderi care să fie închise în Botoșani, din cauza acestei politici”, a declarat economistul Gelu Ciubotaru.

Peste 20.000 de firme radiate la nivel naţional

La nivel național, au fost radiate în perioada 1 ianuarie -31 mai, 27.126 de firme, în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost radiate în total 18.103 firme.

În ceea ce priveşte domeniile economice cu cele mai multe radieri de firme, numărul cel mai mare a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 5.998 (plus 47,44% raportat la ianuarie-aprilie 2020), agricultură, silvicultură şi pescuit, 2.003 (plus 60,11%) dar şi construcţii – 1.967 (plus 41,21%).

Situaţia nu este totuşi atât de gravă ca în anii trecuţi. În 2019 de exemplu s-a înregistrat un record de firme radiate. Atunci, s-a ajuns până la aproape 56.000 de companii radiate la nivel național, înregistrându-se astfel un record în ultimii zece ani, cele mai afectate fiind cele cu activităţi în comerţ, agricultură, silvicultură, pescuit şi construcţii, arată o analiză Sierra Quadrant.

Deja ai votat!