Vaccinarea anti-Covid a ajuns în impas la Botoşani (video)

Mai puțin de 100 de botoșăneni se vaccinează zilnic în judeţ, iar în acest context unele centre s-ar putea închide. Asta după ce programul unora dintre acestea a fost deja redus. Autorităţile sanitare spun că adresabilitatea pentru imunizarea împotriva Covid19 a scăzut foarte mult, iar zilnic, la Botoșani, se vaccinează până în 100 de persoane. Mai mult, pentru prima dată de la începerea vaccinării, numărul celor care preferă vaccinarea cu Johnson&Johnson, serul care se administrază într-o singură doză, l-a depăşit pe cei care preferă Pfizer.

În această perioadă, cele mai multe persoane se imunizează la centrul amenajat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, dar și la Dorohoi. „Noi am încercat să menținem aceste centre fixe pentru a veni în sprijinul celor care se deplasează în diferite locații, să nu stea la rând la Gheorghe Asachi sau la Dorohoi. Dar dacă într-adevăr nu justifică activitatea în perioada următoare vom sista centrele fixe și vom împărți echipele din aceste centre fixe ca echipe mobile”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoșani.

DSP a anunţat că va continua vaccinarea persoanelor imobilizate la domiciliu.

În prezent aproximativ 55.000 de botoşăneni au primit cel puţin o doză de vaccin, iar aproximativ 50.000 au schema de imunizare completă.

„Cred că oamenii au văzut că lucrurile s-au relaxat”

Recent un medic de familie din judeţ declara că una dintre posibilele cauze pentru scăderea interesului oamenilor faţă de vaccinare ar putea fi scăderea numărului de infecţii. „Cred că oamenii au văzut că lucrurile s-au relaxat, numărul de infecții a scăzut, şi acum ei nu se gândesc că lucrul ăsta se datorează și faptului că lumea s-a vaccinat până acum. Văd că nu mai trebuie să poarte mască, pericol nu mai este, infecțiile au scăzut și nu se mai vaccinează. Acum, probabil când vor mai crește infecțiile, în toamnă, vor crește din nou și solicitările de vaccin.

Eu zic că oamenii vor fi speriați de varianta Delta sau Delta Plus, varianta indiană, care deja a înregistrat un deces la noi în țară, iar o altă femeie este în stare foarte gravă. Nici nu știm deocamdată câte cazuri sunt în România, pentru că nu s-au secvențiat toate probele. Dar vom vedea ce va fi în toamnă. Vor fi concerte acum, concedii, la munte, la mare. E o eliberare pentru foarte mulţi, fără restricţii, libertate pentru foarte mulţi de a sta la cârciumă, la terasă, dar vom vedea ce va fi”, a declara medicul Paul Şerban.

La nivel naţional, ieri, 8.916.725 de persoane primiseră cel puţin o doză de vaccin, în timp ce 4.503.114 erau imunizaţi.

Deja ai votat!