Cumpărături online terminate cu o condamnare. „Afacere” stricată cu mascații

Un tânăr care a „furat” datele de pe cardul unui botoșănean și a făcut mai multe cumpărături online în valoare de aproape 1.300 de euro a fost condamnat de magistrații Tribunalului Botoșani pentru acces ilegal la un sistem informatic şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Originar din comuna Șcheia (județul Suceava) Adelin George Popescu, în vârstă de 22 de ani, s-a ales cu o condamnare de un an și 20 de zile de închisoare, însă instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Timp de doi ani, tânărul va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații stabilite de magistrați.

Frauda ar fi avut loc în urmă cu mai bine de un an și jumătate în urmă, când atât victima cât și suceveanul se aflau la muncă în străinătate și împărțeau aceeași locuință. Profitând că botoșăneanul a lăsat cardul acasă, suceveanul i-a făcut fotografii cu toate datele de identificare, după care a început să facă diverse achiziții online. „S-a reținut că, în perioada 15-20 noiembrie 2019, în timp ce se afla la muncă în Belgia, a sustras datele cardului aparținând lui C.C.D., deținut la o unitate bancară din România și, prin operațiuni succesive (cumpărături online), a achiziționat și plătit în acest mod bunuri în valoare de 1.279,79 euro”, se menționează în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Ancheta a scos la iveală că suceveanul și-a cumpărat în acest fel mai multe produse de pe platforma eMAG, începând cu un telefon iPhone 7 Plus, o geacă și două perechi de pantaloni, un kit radio CB Midland M Zero Plus, dar și pantofi sport Nike Air Force , un telefon mobil Xiaomi Redmi Note 8 Pro, blugi și pantofi sport. Bunurile au fost livrate la domiciliul său, prin curier, semnând personal de primire sau prin intermediul membrilor familiei sale. Cum toate datele duceau către el, anchetatorii au descins și la domiciliul suceveanului, pe 13 martie 2020, iar în urma percheziției domiciliare au fost găsite bunurile cu pricina. Audiat, Adelin George Popescu a recunoscut totul și a restituit integral prejudiciul. Așa se explică de ce pedeapsa dictată de judecători a fost destul de mică.

Pronunțată pe 30 iunie a.c., sentința Tribunalului Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

 

Deja ai votat!