Premierul neagă existența unui blocaj în finanțarea PNDL (VIDEO)

Lucrările derulate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) nu vor fi sistate. Așa a declarat la Botoșani premierul Florin Cîțu, care a precizat că între timp au fost plătite și o parte din facturile restante. „S-au plătit 220 de milioane săptămâna trecută și în ședința de Guvern trecută am deblocat peste 300 de milioane pentru a se face plăți până la rectificare. Deci erau 10% care-i țineau la minister, s-au deblocat iar până la rectificare se vor face toate plățile. Eu vreau să vă spun că anul acesta, este primul an când se fac plățile la zi. Și anul trecut au fost întârzieri, a fost an de pandemie, dar când am intrat noi la guvernare în 2019 erau facturi restante de 7-8 luni de zile”, a spus Florin Cîțu, care a adăugat că peste o lună va fi lansat un nou program de același tip care va presupune noi investiții la nivel local.

„Din august începem acel program căruia îi schimbăm numele – nu o să mai fie PNDL III, dar este similar – unde vom finanța în primul drumuri – 7 miliarde de lei – după care vom adăuga canalizare, apă, gaze și așa mai departe. Nu se opresc lucrările, am și dat mesaj imediat în ziua respectivă, bugetul a ajuns la limită, au fost deblocați 10% din sumele erau blocate la Ministerul Dezvoltării”.

Cât privește anunțul făcut de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cu privire la blocajul în programul PNDL, premierul a spus că la mijloc ar fi fost strict probleme administrative. „Era normal, când se ajunge la un nivel de 80% din facturare trebuie să-i anunți pe constructori că s-ar putea să fie o problemă, dar nu este o problemă pentru că s-au găsit resurse. E doar o procedură legală”, a adăugat Florin Cîțu. Discuțiile cu privire la o eventuală sistarea a lucrărilor finanțate prin PNL au apărut în urmă cu o săptămână, când autoritățile locale au primit o adresă oficială din partea Ministerului Dezvoltării Regionale care anunța „epuizarea fondurilor pentru anul în curs” și că lucrările pot fi sistate, dacă nu sunt surse proprii.

La scurt timp,MDLPA a revenit cu un punct de vedere din partea ministrului Cseke Attila în care se anunța că investițiile locale pot continua. „Vom plăti, până în 20 iulie, toate facturile PNDL depuse până în 15-17 iunie a.c.. Cele care sosesc după această dată vor fi plătite în vară, după rectificarea bugetară. Între cele două plăți nu va fi mai mult de o lună. Autoritățile locale pot face plățile din buget, cu decontare ulterioară, este o procedură legală obligatorie, obișnuită. Nu sistăm lucrările, nu oprim dezvoltarea” a precizat atunci ministrul Cseke Attila.

 

Deja ai votat!