spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAfacere cu cocaină en gros

Afacere cu cocaină en gros

Afacerea cu cocaină din martie 2020, în urma căreia trei botoșăneni au fost condamnați de Tribunalul Iași pentru trafic de droguri de mare risc, continuă să scoată la iveală aspecte incredibile. Astfel, botoșăneanul Cristinel Nicușor Vasiliu, care și-ar fi făcut o serie de legături în străinătate, ar fi asigurat transportul unor cantități importante de droguri, atât în țară, cât și în străinătate. Ancheta în cazul său ar fi început încă din februarie 2020, când cei de la Antidrog au aflat că botoșăneanul era unul dintre cei care asigurau aprovizionarea „en-gross”.

„La data de 23.02.2020, ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași – Serviciul Antidrog s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de introducere, fără drept în țară de droguri de mare risc, (…) și trafic de droguri de mare risc(…), constând în aceea că numitul Vasiliu Cristinel Nicușor, cu sprijinul altor persoane neidentificate, se ocupa cu introducerea, fără drept în țară a unor importante cantități de droguri de mare risc – cocaină, destinate comercializării en-gros către dealerii de asemenea substanțe de pe teritoriul României. Cantitățile de cocaină introduse în țară a rezultat ca fiind de ordinul kilogramelor și sunt comercializate pe teritoriul României contra sumei de aproximativ 50.000 euro/kilogram”, se arată în documentele aflate la dosarul penal deschis pe numele botoșănenilor.

Mostră oferită gratuit

Anchetatorii susțin că botoșăneanul evita să vândă cantități mai mici, de ordinul gramelor de cocaină, și urmărea identificarea unor potențiali clienți cu posibilități materiale bune și foarte bune și care făceau parte din categorii sociale cu o situație financiară peste medie, având conexiuni și relații în medii selecte în cadrul cărora să poată comercializa acest tip de drog, dat fiind faptul că prețul pentru un gram de cocaină pe piața ilicită din România este aproximativ de 100 de euro.

Pentru a câștiga încrederea cumpărătorilor, Cristinel Nicușor Vasiliu oferea gratuit o mostră de cocaină, după care le spunea persoanelor că poate aduce o cantitate mai mare, drogurile provenind din statele UE și aduse prin intermediul firmei de transport de care o deține. Așa ar fi procedat inclusiv cu Darius, ofițerul sub acoperire care a ajuns până în anturajul botoșăneanului.

Droguri aduse din Amsterdam

Unele afaceri ar fi avut loc însă numai în străinătate. Astfel, șoferii de la firma lui Cristinel Nicușor Vasiliu ar fi vehiculat unele sume mari de bani, pe care le transportau, susțin anchetatorii, de la beneficiarii cocainei către furnizorii de droguri. Astfel, cocaina provenea de regulă din Amsterdam – Țările de Jos (Olanda) sau Belgia, iar unele pachete nu mai erau aduse în țară, ci erau livrate direct în Anglia.

În luna februarie 2020, susține unul dintre șoferii firmei, ei au trebuit să preia un pachet din Belgia și să-l ducă până în Anglia, de unde trebuiau să primească în schimb o sumă mare de bani pe care să o ducă înapoi. Pentru a nu avea probleme la controalele vamale sau din trafic, pachetul cu bani a fost ascuns în compartimentul motor. Cum nu s-au luat măsuri de precauție, din cauza temperaturilor înalte dezvoltate în motor, pachetul a luat foc, iar mai multe bancnote au ars, la mijloc fiind vorba de circa 10.000 de lire sterline.

Unul dintre șoferi chiar a făcut mai multe fotografii cu telefonul mobil cu bancnotele distruse, iar într-o conversație cu o prietenă pe nume „Mădă”, șoferul i s-a destăinuit persoanei în cauză că suma provenea de la „niște Albanezi care se ocupă cu altceva”.

Flagrant organizat de poliţişti

Întreaga afacere a ieșit la iveală pe 4 martie 2020, când trei botoșăneni, soții Cristinel Nicușor și Mariana Vasiliu, din comuna Frumușica, împreună cu un al treilea tânăr, Bogdan Ababei, au fost prinși în flagrant la Iași în timp ce încercau să vândă aproape un kilogram de cocaină cu 45.000 de euro. Originari din comuna Frumușica, soții Vasiliu înființaseră o societate de transport internațional, prin intermediul căreia efectuau curse pe ruta România – Marea Britanie, asigurând și servicii de coletărie. Așa ar fi adus în țară și două calupuri care conțineau aproape un kilogram de cocaină.

Drogurile au fost duse inițial în satul Vlădeni Deal (comuna Frumușica) și urmau să fie vândute în Iași. Pentru a nu da de bănuit, botoșănenii au decis să meargă în județul vecin cu mașini diferite. Astfel, femeia și fetița lor în vârstă de 7 ani au plecat cu un Volvo XC 90, iar Cristinel Nicușor Vasiliu cu un Saab.

Așa-zisul cumpărător s-a dovedit a fi însă un ofițer sub acoperire din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași. Reținuți, cei trei au fost arestați preventiv. În urma flagrantului și a descinderilor care au urmat, anchetatorii au ridicat 43.000 de lire sterline, 2.100 de lei, un Mercedes Sprinter din 2019 modificat special pentru transportul discret al drogurilor în valoare de 60.000 de euro, autoturismul femeii, un Volvo XC90 in valoare de 40.000 de euro, un pistol cu aer comprimat deţinut ilegal, mai multe telefoane mobile, dar și câteva pachete cu țigări de contrabandă. În final, cei trei au fost trimiși în judecată și condamnați.

Condamnat la 13 ani şi 4 luni de închisoare 

Acuzat de introducere fără drept în ţară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, Cristinel Nicușor Vasiliu, în vârstă de 45 de ani, a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 13 ani şi 4 luni închisoare. În schimb, Bogdan Ababei, șoferul firmei, care ar fi transportat drogurile din străinătate până în țară, s-a ales cu o condamnare de 8 ani și 8 luni în regim de detenție.

Cea mai blândă pedeapsă a fost dictată în cazul Marianei Vasiliu, cea care a asigurat transportul drogurilor de la Frumușica până la Iași. Aceasta a fost condamnată numai la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Sentința a fost pronunțată pe 23 iunie a.c. de Tribunalul Iași, dar a fost atacată cu apel.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...