spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPrimul verdict pentru mama moartă în mâinile medicilor (video)

Primul verdict pentru mama moartă în mâinile medicilor (video)

Medicii legişti au dat primul verdict în cazul Alexandrei, tânăra de 32 de ani care a murit în spital la scurt timp după ce a dat naştere unei fetiţe.

Primele rezultate ale autopsiei efectuate în cursul zilei de sâmbătă au arătat că tânăra din Vorona a avut o afecţiune similară cu cea pe care a avut-o artista Andreea Bălan, în urmă cu doi ani. Atunci, artista a fost la un pas de moarte, după ce a suferit un stop cardiac pe masa de operaţie, după ce o parte din lichidul amniotic i-a pătruns în sânge şi i-a cauzat ceea ce se numeşte embolie amniotică. O afecţiune pe cât de rară, pe atât de gravă. Potrivit primelor informaţii primite de comisia care anchetează cazul în cadrul DSP Botoşani, aceasta a fost una dintre cauzele consemnate de medicii legişti.

“Actualmente este o anchetă în curs de desfășurare și urmează să avem această comisie care va verifica toate documentele medicale și cauza decesului. Din comisie vor face parte un profesor al Centrului Universitar Iași, un reprezentant al Colegiului Medicilor, un reprezentant al Maternităii, al Medicinei Legale, un inspector sanitar al Direcției de Sănătate Publică. În urma consultării acestor documente vom lua o decizie și vom comunica rezultatul final. Avem un diagnostic post-necroptic, dar așteptăm toate documentele de pe tot parcursul internării pacientei. Comisia va hotărî care sunt concluziile finale”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP. Din primele informații se pare că tânăra a decedat în urma unui cumul de factori, pe certificatul de deces fiind consemnate stop cardio-respirator, bronhopneumonie, embolie amniotică, accident vascular cerebral.

Medicii spun că cel mai grav diagnostic pare a fi embolia amniotică, o afecţiune foarte gravă şi imprevizibilă. “În primul rând, embolia amniotică se întâmplă brusc, fulminant și este extrem de greu de abordat. Nu poate fi anticipată. Embolia amniotică se întâmplă. Nu avem niciun semn premergător că s-ar putea întâmpla asta”, a spus un medic specialist botoşănean.

Astfel, la momentul extracției placentei, de cele mai multe ori, pentru că atunci se presupune că este momentul când se întâmplă, o parte din lichidul amniotic existent intră în circulație la nivelul sinusurilor vasculare rămase desfăcute în momentul când placenta se desprinde din interiorul uterului. Complicația este extrem de gravă, pentru că următorul pas este embolia. Aceste micro-particule de lichid se duc și se împrăștie în țesuturi. “Afectate sunt plămâni, cord, creier. Stop cardio-respirator, evident, care dacă nu e resuscitat în secunde, pierdem gravida sau lăuza, dacă a născut”, a explicat medicul specialist.

Într-o astfel de situație, când totul se schimbă în câteva secunde, contează foarte tare cât de repede reacționează echipa, pentru că problemele se declanșează în cascadă. În cazul artistei Andreea Bălan, în sala de naşteri exista un medic de terapie intensivă, care a intervenit imediat şi a putut să o reanimeze. În cazul botoşănencei, naşterea era programată a fi naturală, astfel că prezenţa anestezistului nu era obligatorie. „Această embolie este urmată întotdeauna de o tulburare de coagulare majoră, care se cheamă tulburare intravasculară diseminată, în sensul că toți factorii de coagulare existenți în sânge duc la formarea de cheaguri de sânge foarte mici peste tot în vase. Aşa se ajunge la un posibil accident vascular, la o privare de oxigen a creierului. Dacă nu sunt luate măsuri de terapie intensivă imediată și majore, pacienta de cele mai multe ori se pierde”, a explicat specialistul obstetrician.

Alexandra a suferit embolia, cel mai probabil, în sala de naşteri. Potrivit cadrelor medicale, aceasta ar fi leşinat, moment în care a fost dusă în sala de operaţii şi abia atunci a fost anunţat anestezistul. Secunde preţioase, însă, care peste opt zile şi-au spus cuvântul. Organismul tinerei a cedat, inima acesteia nemaiputând fi reanimată de medici.

Embolia amniotică apare mai frecvent în timpul nașterii naturale și mai puțin în timpul cezarienei, pentru că atunci are apare o rpesiune mai mare, care determină lichidul, bulele sau particulele de lichid să intre în sânge, decât la nașterea prin cezariană.

Potrivit literaturii de specialitate, în astfel de cazuri, de cele mai multe ori se pierde şi copilul. Fetiţa născut de Alexandra a venit pe lume cu nota 2, aproape moartă, dar medicii au reuşit să o reanimeze, iar acum tatăl micuţei spune că există speranţe ca aceasta să fie bine.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...