Amenzi uriaşe din cauza muncii la negru

Inspectorii ITM Botoșani au efectuat mai multe controale în luna iunie, care s-au soldat cu amenzi de 310.000 de lei. Cele mai mari sancţiuni, în valoare totală de 295.000 de lei, au fost aplicate în domeniul relații de muncă. Astfel, vizaţi de acţiuni au fost 102 angajatori, cu 1.743 de angajați. Dintre aceștia 469 sunt femei, iar inspectorii de muncă au descoperit și un minor.

Reprezentanţii ITM au fost constatat 114 deficiențe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și au fost aplicate 14 amenzi şi un avertisment. Cele mai mari amenzi, în valoare totală de 280.000 de lei au fost aplicate după ce au fost depistate 14 persoane care munceau fără forme legale.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite sunt în domeniul securității în muncă

În controalele efectuate de ITM s-a constatat că la Botoșani nu se respectă securitatea și sănătatea în muncă. Mai exact, inspectorii de muncă au efectuat controale la 72 agenți economici, fiind constatate 177 de neconformități și au fost dispuse 187 de măsuri. Astfel, în aceste cazuri, au fost aplicate trei amenzi în valoare de 15.000 de lei. Totodată, au fost înregistrate trei persoane accidentate, toate cu incapacitate temporară de muncă.

Printre cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acţiunilor de control se numără lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, inclusiv în ceea ce privește riscul biologic de infectare privind virusul Sars-Cov2, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

Deja ai votat!