Liviu Toma – „Va trebui să stabilim sens unic pe anumite artere din municipiu”

Haosul de pe străzile din municipiul Botoşani generat de numărul mare de maşini, lipsa locurilor de parcare, dar şi de şoferii care parchează la întâmplare, ar putea fi rezolvat în parte prin instituirea unor sensuri unice pe unele străzi. Viceprimarul Liviu Toma susţine că membrii Comisiei de sistematizare a circulaţiei ar trebui să ia în calcul cât mai repede această soluţie, pentru a rezolva problema lipsei locurilor de parcare, dar în acelaşi timp pentru a asigura şi fluenţa traficului rutier.

Va trebui să stabilim sens unic pe anumite artere din municipiu, această măsură fiind aplicată în toate oraşele mari din România. Această măsură poate rezolva cele două mari probleme – o dată traficul greoi şi poluant şi lipsa locurilor de parcare. Pe strada cu sens unic, maşinile pot fi parcate pe o parte, iar pe restul străzii să circule maşinile fără probleme, într-un anumit sens pe care-l vor stabili specialiştii din cadrul acestei comisii”, a declarat Liviu Toma.

O primă arteră care trebuie analizată este strada Puşkin

O stradă care ar trebui analizată de către membrii Comisiei de sistematizare a circulaţiei este strada Puşkin. „Locuitorii din zonă au ca variante străzile Pod de Piatră şi Iuliu Maniu, recent reabilitată, pentru a ajunge în oraş sau acasă. Străzile Iuliu Maniu şi Puşkin sunt străzi cu densitate mare de locuinţe, la fiecare locuinţă aproape că există un autoturism parcat pe zona carosabilă, îngreunând destul de mult circulaţia. Instituirea sensului unic pe strada Puşkin ar putea fluidiza traficul. De la Şcoala 1 spre Tulbureni sunt maşini parcate una lângă alta. Mai mult, există pe o porţiune şi linie continuă. Cu sensul unic, nu vor mai exista situaţii în care şoferii să fie nevoiţi să încalce regulile. Totodată, nu vom mai avea nici acest claxonat permanent care îi deranjează pe toţi cei care locuiesc în zonă”, a explicat Liviu Toma.

Soluţie luată în calcul şi pentru alte străzi

În opinia viceprimarului, sensul unic ar putea fi instituit şi pe alte străzi care leagă străzile principale ale municipiului, respectiv Pacea, Primăverii, Bulevardul Eminescu, Calea Naţională şi Împărat Traian.

Bretelele care leagă aceste artere principale ar putea fi analizate de către membrii comisiei, în funcţie de traficul existent în zona respectivă. Este bine că municipiul are un număr semnificativ de astfel de bretele. Un exemplu este strada Octav Băncilă, unde este sens unic de câţiva ani, între Armoniei şi Octav Onicescu. Acum se circulă bine şi s-a dat posibilitatea celor care locuiesc în zonă să-şi lase maşinile şi pe strada Octav Băncilă”, a mai spus Liviu Toma.

Prin sensuri unice ar fi rezolvată şi problema cu care se confruntă şoferii de la Urban Serv, care sunt nevoiţi să fac slalom printre maşinile parcate. „Ştiu de când eram director adjunct la Urban Serv că multe maşini de tonaj erau implicate în accidente uşoare. Din cauza lipsei spaţiului de manevră, atingeau cu bara din faţă sau spate autoturismele parcate. Dacă va fi instituit sens unic, sunt sigur că vor dispărea aceste probleme”, a concluzionat Liviu Toma.

Deja ai votat!