Numărul concedierilor colective a scăzut la Botoșani

Odată cu relaxarea măsurilor de restricție și repornirea mediului de afaceri, și concedierile colective au început să scadă în judeţ. Astfel, în prima jumătate a acestui an au fost înregistrate 81 de concedieri colective, în ușoară scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost 94 de disponibilizări.

Anul acesta, toate persoanele concediate şi-au desfăşurat activitatea în domeniul confecţiilor, în contextul în care în județul Botoșani aceasta este industria de bază, astfel că în aceste fabrici sunt și cei mai mulți angajați. “La AJOFM au fost înregistrate 81 de concedieri colective, toate aceste persoane fiind reintegrate la alte firme de profil specific sau pe alte domenii de activitate. Disponibilizările colective au fost realizate în urma reducerii comenzilor și, bineînțeles, din cauza contextului actual”, a declarat Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt AJOFM, Botoșani.

Cu toate că a fost un an greu în ceea ce privește mediul de afaceri, totuși, există firme care au reușit să nu concedieze niciun angajat. Un exemplu în acest sens este compania de echipamente electrice și confecții metalice, Electroalfa. „În acest an nu au fost concedieri colective la Electroalfa și sperăm să nu ajungem acolo. Ne concentrăm pe investiții, încercăm să fim alături de colegi în sensul acesta și să ne bucurăm de realizările celor 30 de ani. A fost o provocare și pentru noi acest an pandemic, a declarat Dorina Bălan, manager al departamentului de resurse umane Electroalfa.

Și rata șomajului a scăzut în statistici

La Botoșani, la sfârșitul lunii mai, în statisticile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, rata șomajului era în scădere. Dacă la sfârșitul lunii februarie rata șomajului era de 3,03%, în martie de 2,83%, în aprilie, 2,56%, la sfârșitul lui mai procentul a scăzut la 2,38%.

„Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 2,56% , în această lună acest indicator a înregistrat o scădere 0,18 puncte procentuale”, au transmis reprezentanții AJOFM.

Aproape 180 de concedieri colective în 2020

Anul trecut, atunci când a debutat pandemia, în judeţul Botoşani s-au înregistrat concedieri colective pentru un număr total de 179 persoane. Astfel, 101 persoane concediate şi-au desfăşurat activitatea în domeniul confecţiilor, 51 de persoane în domeniul transportului public și 27 de persoane în domeniul fabricării de echipamente electronice. 

Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi, cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi şi cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului.

Deja ai votat!