Listă de medicamente esenţiale stabilită prin ordin de ministru. Acestea nu trebuie să lipsească din ţară

Printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii urmează să fie aprobată o listă de 168 de substanţe active esenţiale care nu ar trebui să mai lipsească din ţară, fiind vorba despre peste 1.000 de medicamente esenţiale care conţin aceste substanţe.

Printre cele 168 de substanţe active care se află pe această listă, care momentan este publicată în transparenţă decizională, se numără inclusiv Ibuprofenul, mai multe citostatice care au lipsit de mai multe ori din ţară – Asparaginază, Bleomicin, Cisplatin, dar şi Metformin, medicament folosit în tratarea diabetului sau imunoglobulină pentru administrare intravasculară sau imunoglobulină umană normală.

Lista ar putea rezolva problema crizelor de medicamente, acestea urmând să nu mai lipsească din farmacii şi să fie decontate 100%.

Pentru ca un medicament să fie considerat esenţial este nevoie de întrunirea a două condiţii: să se afle pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi să se regăsească pe lista de medicamente decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate. Lista ar urma să fie aprobată printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii la finalul acestei luni.

Deja ai votat!