luni, decembrie 5, 2022
AcasăLocalPlanuri pentru modernizarea sistemului de iluminat public

Planuri pentru modernizarea sistemului de iluminat public

Primarul Cosmin Andrei a anunţat că a fost realizat un studiu de oportunitate, care va sta la baza licitaţiei pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public. „Pe baza acestui studiu, vom organiza licitaţia vizând întreţinerea serviciului de iluminat public, pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de extindere cu încă doi ani şi jumătate”, a spus edilul.

Noul contract va include înlocuirea a 2.000 de corpuri de iluminat, cu altele de tip LED pe 60 de străzi, plata urmând să fie făcută din economia la energia electrică. „Aceste corpuri consumă puțin. Mai mult, în caietul de sarcini pentru contractarea acestui serviciu am trecut obligații pentru telegestiune și o supra iluminare a trecerilor de pietoni, așa cum a fost făcut proiectul pilot pe care l-am avut pe strada Împărat Traian, și care a fost de succes”, a declarat primarul.

Contractul va mai include extinderea reţelelor de iluminat pe o lungime de 4,3 kilometri pe străzi care în acest moment nu beneficiază de iluminat public, cum ar fi Aleea Nicolae Pisoschi, strada Vâlcelei (din strada Împărat Traian până în Doboşari), Anastasie Bașotă, dar şi pe Bulevardul Mihai Eminescu (de la strada Sucevei până la Spitalul Judeţean), strada Uzinei (între strada Ştefan cel Mare şi Calea Naţională).

Finanţare de la Agenţia Fondului Pentru Mediu

În paralel cu realizarea studiului de oportunitate şi pregătirea unei noi licitaţii, municipalitatea a reuşit să obţină 1,2 milioane de lei, prin care sistemul de iluminat public va fi modernizat și, în primul rând, eficientizat, prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu altele noi cu LED și capabilități de dimming. Acest proiect, depus prin Programul Agenţiei Fondului pentru Mediu privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat, a fost aprobat, cu termen de finalizare de patru luni.

Prin proiect, vor fi înlocuite 40 corpuri de iluminat, care vor funcționa cu LED și vor fi echipate cu drivere electronice. Toate vor fi incluse într-un sistem de telegestiune a iluminatului, estimându-se că se va obţine o economie de energie electrică de minim 70% față de situația existentă.

Corpuri de iluminat noi pe mai multe străzi

Astfel, vor fi înlocuite corpurile de iluminat pe Şoseaua Iaşului, pe Calea Națională, tronsoanele Șoseaua Iașului – Petru Rareș, respectiv Petru Rareș – strada Ion Pillat. De la acest reper mai departe, către ieșirea spre Dorohoi, municipalitatea va elabora alt proiect de dezvoltare a infrastructurii iluminatului public.

Din intersecția cu strada Petru Rareș, investiția continuă lateral pe această stradă, pe tronsonul Calea Națională – Bulevardul Mihai Eminescu. Proiectul continuă pe partea stângă față de Calea Națională, unde investiția are un impact semnificativ în zona centrală a orașului, cu acces direct, din Calea Națională, astfel:

Străzi care intersectează Calea Națională: strada Mihail Kogălniceanu, tronsonul George Enescu – Primăverii, strada Marchian, strada Octav Onicescu (tronsoanele dintre Calea Națională – Împărat Traian pe de o parte, în apropierea accesului pe Tudor Vladimirescu – IC Brătianu, respectiv Calea Națională – strada Pacea), strada Armoniei, strada Manolești Deal (tronsonul Calea Națională – Pacea – limita municipiului), strada Cornişa.

Străzi paralele cu Calea Națională: strada Cuza Vodă, tronsonul Marchian – Nicolae Iorga, strada Ștefan Luchian, tronsonul Armoniei – Rapsodiei, în apropiere de Cuza Vodă.

Totodată, vor fi înlocuite corpurile de iluminat în zona Parcului Curcubeului şi a celor trei alei adiacente, Cinema, Curcubeului şi Pacea.

Prin proiect se va solicita doar avizul tehnic al distribuitorului local de energie electrică.

Practic, prin proiect, nu se vor construi reţele electrice noi, nu se va interveni asupra stâlpilor sau la nivelul cutiilor electrice. Acestea sunt în proprietatea furnizorului de energie electrică, singurele la care poate municipalitatea interveni fiind corpurile de iluminat. În ultimii ani, municipalitatea a purtat negocieri cu reprezentanţii Delgaz Grid pentru preluarea sistemului de iluminat public, însă negocierile s-au blocat deoarece suma solicitată de operator a fost de peste 10 milioane de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
-0.7 ° C
1.6 °
-1.1 °
92 %
2.2kmh
100 %
lun
-0 °
mar
2 °
mie
6 °
joi
5 °
vin
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Că se fac poze cu toate ocaziile e normal, știm. De ce nu sunt puse pe facebook doar alea care trebuie e enigma.

EDITORIAL

O glumă atribuită unui mare bio-fizician spune că dacă ai creștetul capului în apropierea ușii de la cuptor și picioarele într-un lighean cu apă...

GÂNDUL ZILEI

Are, pe lângă tupeu Şi studii aprofundate, C-a aplicat în liceu Ce-a-nvăţat în facultate... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...