Specialiştii trag un semnal de alarmă! Nu lăsați copiii și câinii închiși în mașină!

În contextul temperaturilor ridicate înregistrate în ultima perioadă specialiştii le reamintesc cetăţenilor faptului că, vara, temperaturile din interiorul mașinii cresc foarte mult. Astfel, chiar dacă afară nu este caniculă, în vehicul temperatura crește excesiv, iar oricine se află înăuntru este în pericol. Aceştia îi avertizează pe cetăţeni să nu lase copiii, câinii, pisicile sau orice alt animal închiși în mașină.

Situația devine periculoasă chiar de la o temperatură exterioară de 20 grade: în 5 minute, în mașină temperatura crește la 24 de grade, după 10 minute ajunge la 27 de grade, iar după o oră ajunge la 46 de grade, fiind o temperatură critică, ce poate ucide, informează METEORADAR.

Un geam sau mai multe geamuri deschise nu ajută la ameliorarea situației. În urma temperaturilor excesive din interiorul mașinii, oamenii sau animalele pot suferi de supra-încălzire, precum și insuficiență cardiovasculară. 

Dacă temperatura corpului unui câine, de exemplu, atinge 40 de grade C, apar probleme circulatorii masive. Organele vitale nu mai sunt alimentate în mod adecvat cu sânge și poate intra în șoc. De la o temperatură corporală de 43 de grade C, propria proteină a corpului începe să se coaguleze, iar animalul devine inconștient.

În cazul insolației, există riscul ca un animal să moară de insuficiență cardiovasculară în ciuda tratamentului medical. Chiar dacă primul ajutor pare să aibă succes la început, insolația poate avea consecințe pe termen lung, cum ar fi insuficiența renală și tulburările de coagulare.

Deja ai votat!