Campania ISU „Un cămin sigur pentru copilul tău!” a ajuns la Drăgușeni

„Nu există „mie nu mi se poate întâmpla!” Copiii mici trebuie supravegheați în permanență. O clipă de neatenție poate determina sfârșitul tragic al unui destin aflat la început de drum, iar noi, cei responsabili de soarta lui, nu trebuie să uităm acest lucru”, este mesajul transmis de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani tuturor părinților.

În urmă cu nouă ani, mămica unei fetițe de 3 ani, din comuna Drăgușeni, a scăpat-o din ochi pentru câteva secunde. Destul cât să cadă într-o oală cu apă fierbinte de pe plită. Au urmat luni de chin pentru a-și putea trăi copilăria. „Marcați de incidentele la care au intervenit și care puteau fi prevenite, părinți la rândul lor, pompierii botoșăneni vin în sprijinul adulților care au în grijă copii cu sfaturi despre cum să le ofere siguranță în propriile locuințe, gospodării sau, de ce nu, locuri de joacă”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

Nu întâmplător, pompierii au ajuns, sâmbătă, pe 10 iulie a.c., în comuna Drăgușeni pentru a promova campania de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău!”. Cazul petrecut în decembrie 2012 în această comună, a fost primul pas spre inițierea acestei campanii.

Așa se face că, în timp ce adulții au învățat cum să prevină accidentele casnice sau cum să acorde primul ajutor în astfel de situații, copiii au participat la activități interactive cu rol educativ în domeniul situațiilor de urgență și au învățat cum să acorde primul ajutor. Misiunile au fost conduse de mascota inspectoratului, pompierul Sam. Echipați cu costume de intervenție, micii pompieri au trecut printr-un tunel, au salvat ursulețul sau cățelul de pluș de pe tobogan, au alergat printre jaloane și au stins un incendiu imaginar. Au fost răsplătiți cu dulciuri și multe aplauze.

La sfârșitul întâlnirii, fiecare participant a primit câte o broșură, realizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi pentru prevenirea accidentelor casnice, dar și alte materiale informative din cadrul campaniilor naționale „RISC – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, „FOC – Flăcările Omoară Copii”, „Nu tremur la cutremur” și „Ai grijă la cea mai mare grijă :siguranța copilului”.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.

„Dezvoltarea conceptului de cămin sigur pentru copilul tău a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme. Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei”, a explicat Dorina Lupu.

Pentru realizarea obiectivului campaniei, cei de la ISU s-au bucurat de sprijinul Primăriei Drăgușeni, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Drăgușeni, al cadrelor didactice de la școlile din comună și satele aparținătoare și al voluntarilor din cadrul programului național „Salvator din pasiune”.

Sfaturi de la ISU – Spune STOP accidentelor casnice!

– Nu lăsați copiii singuri în autoturisme, unde sunt multe pericole care nu pot fi înlăturate

– Strângeți din gospodărie toate obiectele ascuțite (coasă, seceră, sapă, cazma, topor, furcă, grebla, etc) și depozitați-le într-un loc sigur unde cei mici nu au acces

– Nu lăsați la îndemâna copiilor hamuri, sfori, curele, pungi de plastic sau alte obiecte cu care din joaca se pot sugruma sau asfixia

– Acoperiți cu capace grele fântâna, beciul sau orice vas cu apă din gospodărie

– Formați – vă un obicei din a închide ușa toaletei din curte cu zăvorul /cârligul

– Păstrați substanțele toxice doar în ambalajele originale și depozitează-le în locuri inaccesibile copiilor (magazii sau dulapuri încuiate)

– Nu lăsați copilul nesupravegheat in preajma scărilor, acesta ar putea sa cada de la înălțime

– Nu lăsați poșeta la îndemâna copilului! Ar putea sa găsească în ea obiecte mici bomboane, bănuți, capace mici, agrafe de par, acetona, lacul de unghii, parfumul, deodorantul, forfecuțe etc.

– Supravegheați copiii în permanență.

 

Deja ai votat!