Discuţii în contradictoriu în CL de la Casa Mavrocordat

Consilierii municipali au discutat în contradictoriu despre propunerea primarului Cosmin Andrei de a cumpăra Casa Mavrocordat, imobil unde, până în urmă cu câţiva ani, a funcţionat Grădiniţa 24. Proprietarul imobilului, Victor Mihalachi, nu şi-a exprimat intenţia de a-l vinde, însă, potrivit legii, atunci când este vorba despre un imobil monument istoric, instituţiile statului, începând cu Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului trebuie să-şi exprime dreptul de preemţiune.

Încă din startul discuţiilor, Cosmin Andrei a arătat că îşi doreşte ca acest imobil să ajungă în patrimoniul municipalităţii pentru a fi reabilitat şi pentru a găzdui o grădiniţă. Asta în condiţiile în care, grădiniţele 19 şi 22 din municipiu sunt în şantier. „Am încercat reabilitarea Şcolii numărul 3, să asigurăm un spaţiu de învăţământ pentru aceşti copii, dar, din păcate, sunt o serie de probleme cu documentele de care avem nevoie şi nu am putut demara licitaţiile pentru corpul nou de la Şcoala 3 şi consider oportun să cumpărăm acest imobil”, a explicat Cosmin Andrei. Edilul a arătat că „sunt o serie de interese” pentru a nu fi cumpărat acest imobil şi a făcut trimitere la ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de Consiliu Judeţean, când s-a discutat tot despre acest imobil.

Fără să avem bani în buget să reabilităm acea clădire care arată cum arată după șapte, opt ani de părăsire, cred că nu este oportun și aici mă refer la bugetul municipiului care este fragil în momentul de față”, a afirmat Cătălin Flutur, apreciind că municipalitatea are nevoie de bani pentru alte obiective importante.

A urmat un şir de declaraţii în cele două tabere, social democraţii fiind pentru această achiziţie, iar liberalii împotrivă.

Mă așteptam la ceva mai interesant. Asta-i scuza, că nu avem bani? Puteați mai mult. Ne legăm la cap? Lăsați-ne să căutăm și banii, nu ăsta e un motiv întemeiat”, i-a răspuns Cosmin Andrei lui Cătălin Flutur, apreciind că aleşii liberali ar avea anumite interese de a vota sau nu proiectele privitoare la achiziția de clădiri monument istoric.

În discuţii a intervenit Cătălina Lupaşcu, ales local care a amintit că a iniţiat încă din 2014 proiectul vizând cumpărarea Casei Ankele, care nici la această dată nu a ajuns în proprietatea primăriei. Totodată, Cătălina Lupașcu a spus că o clădire nefolosită ani la rând nu poate să găzduiască activităţi didactice din toamnă, în timp ce Şcoala 3 putea să-i găzduiască pe copiii de la Grădiniţa 22, dacă edilii s-ar fi gândit la „interesul părinţilor, copiilor şi al calităţii activităţii preşcolare”. La rândul ei, Ada Macovei a sugerat să fie vizitate grădinițe din mediul rural care sunt mai moderne decât multe unităţi preşcolare din municipiu şi a amintit că municipalitatea nu a reuşit să cumpere tablete pentru elevi sau dotări pentru şcoli.

La final, după toate discuțiile, proiectul a fost respins. Au fost 11 voturi pentru date de consilierii PSD şi trei abțineri – Marcel Gheorghiță, Raluca Curelariu de la USR, Daniel Botezatu – PNL. Au votat împotrivă consilierii liberali Maricel Maxim, Ada Macovei, Cătălina Lupașcu, Cătălin Flutur, Cătălin Boboc și Andrei Amos. Fiind vorba despre un proiect de patrimoniu, erau necesare 16 voturi pentru.

Deja ai votat!