Alertă din cauza tulpinii Delta a Covid la Botoşani (video)

Trei botoşăneni sunt în prezent suspecţi că ar fi infectaţi cu tulpina Delta a noului coronavirus.

După o perioadă de linişte în privinţa pandemiei de Covid19, o nouă alertă a fost dată la Botoşani. Asta după ce trei persoane sunt în prezent suspecte a fi infectate cu tulpina Delta a noului Coronavirus. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Monica Adăscăliței, au fost prelevate probe și se așteaptă rezultatul acestora, după ce au fost trimise la laboratorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. Totodată, Adăscăliței a precizat că o persoană din Botoșani, venită din Marea Britanie, a fost confirmată pozitiv în timp ce era în izolare, fiind testată în a opta zi. „Nu avem încă un rezultat de la Suceava. Așteptăm în zilele următoare să vină rezultatul. Sperăm să nu se confirme prezența tulpinii Delta, dar toate cele trei persoane fie au venit din UK, fie au intrat în contact cu o persoană venită din Marea Britanie”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Monica Adăscăliței.
La nivelul județului Botoșani rata de infectare este de 0,01 cazuri la mia de locuitori, în tim0p ce la nivelul municipiului Botoșani este 0,03.

„În cazul persoanelor venite din Marea Britanie nu se mai aplică derogări pentru a ieşi din izolare”

Acestea sunt primele trei cazuri suspecte ca fiind infectate cu tulpina Delta a virusului în judeţul Botoşani. Potrivit şefei DSP, şansele ca virusul să se răspândească de la cei trei sunt aproape de zero, pentru că persoanele fie erau deja în izolare, fie au fost ulterior izolate imediat şi nu sunt alte persoane de contact.

„În cazul persoanelor venite din Marea Britanie nu se mai aplică derogări pentru a ieşi din izolare, indiferent de motiv. Dacă în cazul altor situaţii se puteau face excepţii de o oră-două, pentru anumite situaţii excepţionale, pentru cei veniţi din Marea Britanie a fost exclusă această regulă, tocmai pentru a preîntâmpina posibile contaminări”, a mai spus medicul Monica Adăscăliţei.

Zeci de cazuri la nivel naţional

În România 87 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu tulpina Delta a coronavirusului SARS-CoV2, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică.

Până acum, trei persoane infectate cu varianta Delta au murit în România. Este vorba despre doi bărbați din Bacău, care nu erau vaccinați împotriva COVID-19 și care fuseseră în Finlanda, și despre o femeie de 72 de ani din Argeș, care nu făcuse nici ea vaccinul anti-COVID.

Peste jumătate dintre cazuri sunt în focare, însă, în cazul a 31 de persoane se cunoaște sursa infectării.

 

Deja ai votat!