Municipalitatea face economie la proiectarea străzilor nemodernizate

Municipalitatea botoşăneană a stabilit, în urma unei licitaţii, firma care va realiza documentaţiile în vederea reabilitării străzilor nemodernizate din două cvartale. „Pentru ambele cvartale avem un câştigător, care a oferit jumătate din valoarea estimată. Am făcut o economie substanţială. Zilele acestea semnăm contractul de proiectare, cu un termen de depunere a documentaţiei de trei luni”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Primul cvartal include străzile: Tunari, Ion Creangă, Alexandru cel Bun, AT Laurian, Grăniceri, Petru Maior, Furtunei, Vasile Conta, Baciului, Aleea Humulești. Din cvartalul al doilea fac parte străzile: Liliacului, Lalelelor, Verona, Zefirului, Caisului, Porumbelului, Vasile Lupu, Ghiocelului, Codrului, Bradului, Austrului, Simion Bărnuțiu.

Firma s-a angajat că va realiza documentaţiile pentru cele două cvartale cu 80.000 de lei. „Plătim 40.000 de lei pentru fiecare cvartal. Cu alte cuvinte, este regretabil că în acest moment nu avem proiecte tehnice pentru toate străzile din Botoşani, pentru că, iată, valorile de proiectare sunt mici. Noi am proiectat cu aceşti bani un întreg cvartal, nu o străduţă, cum s-a făcut până acum. S-a proiectat câte o străduţă pe an. Avem un cvartal întreg şi-l putem scoate la licitaţie, dacă vom găsi finanţare”, a adăugat Cosmin Andrei.

După realizarea documentaţiilor, provocarea va fi găsirea de fonduri pentru asfaltarea acestor străzi nemodernizate. Edilii iau în calcul chiar contractarea unui credit, în condiţiile în care asfaltarea străzilor nemodernizate este solicitată de foarte mulţi ani de botoşănenii care au case în acele zone.

Provocarea este găsirea sursei de finanţare pentru asfaltarea acestor străzi, dar aveam nevoie, într-o etapă preliminară, de documentaţia tehnică. Nu se pot scoate la licitaţie până nu avem valori estimate ale lucrărilor şi proiecte tehnice pentru aceste străzi şi toate studiile necesare, geo, topo”, a explicat primarul municipiului.

Planuri pentru noi documentaţii

Conducerea primăriei nu se va limita la realizarea de documentaţii doar pentru cele două cvartale. „Economia ne permite să analizăm posibilitatea să scoatem la licitaţie şi proiectarea altor cvartale sau străzi pentru că au mai rămas şi străzi care nu sunt în interiorul unor zone neasfaltate şi aici vă pot de exemplu Poşta Veche, Nicolae Sofian, Miron Costin şi vor fi şi acestea modernizate. În cvartalul trei şi patru vor fi incluse străzile din dreapta străzii Împărat Traian, acolo unde mai avem şi trei proiecte de reabilitare pentru străzile Zimbrului, Vâlcelei, Izvoarelor, dar cu fonduri europene de această dată”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Deja ai votat!