Cursuri de calificare pentru șomerii botoșăneni

Botoșănenii care doresc să urmeze un curs de calificare/inițiere pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, au la dispoziție în această lună două cursuri organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea forței de muncă (AJOFM) Botoșani și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Mureș.

Meseriile pe care le pot învăţa botoşănenii sunt cele de agent vânzări și ajutor bucătar. Doritorii trebuie să respecte, însă, o serie de condiţii, mai exact aceștia trebuie să aibă învățământul obligatoriu, în cazul agentului de vânzări, și învățământul primar absolvit pentru cursul de ajutor bucătar. „Grupele vor fi formate din 15 persoane. La cursul de agent vânzări s-au înscris șase persoane și mai sunt nouă locuri disponibile, iar la cursul de ajutor bucătar s-au înscris 11 persoane și mai sunt disponibile patru locuri. Doritorii se pot înscrie la sediul AJOFM, compartimentul de formare profesională. Aceștia se pot înscrie până se ocupă toate locurile”, a declarat Gabriela Vranciuc, purtător de cuvânt al AJOFM, Botoșani.

Mii de șomeri în județ

La sfârșitul lunii mai, în evidențele AJOFM Botoșani erau înregistrați 3.264 șomeri la nivelul județului. Dintre aceștia 1.527 sunt femei. 956 dintre persoanele înregistrate ca fiind fără ocupație beneficiază de indemnizație de șomaj, iar 2.308 sunt șomeri neîndemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.141 șomeri provin din mediul rural și 1.123 sunt din mediul urban.

Persoanele care întâmpină cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă sunt cele care nu au studii sau au absolvit doar învăţământul primar, respectiv 4 clase. Astfel, aceștia au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM, respectiv 35,54%. Urmează șomerii cu nivel de instruire gimnazial care reprezintă 26,59% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal, 15,78%, cei cu învățământ profesional, 16,45%, cei cu studii superioare sunt 3,95 %, iar cei cu învățământ postliceal 1,69%.

În ceea ce privește categoria de vârstă, cei mai mulți șomeri botoșăneni provin din rândul persoanelor cu vârste de peste 55 de ani. Astfel, 894 au peste 55 de ani, 886 între 40 și 49 de ani, iar 689 între 50 și 55 de ani. De asemenea, sunt înregistrați 444 de șomeri cu vârste între 30 și 39 de ani, 242 cu vârste sub 25 de ani, iar 109 au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

Deja ai votat!