Spital inundat din cauza canalizării (video)

Caz incredibil petrecut într-unul dintre cele mai apreciate spitale din judeţul Botoşani. Aflat sub cod portocaliu de ploi de la primele ore ale dimineţii, municipiul Botoşani a fost afectat de o ploaie măruntă timp de câteva ore. Nimic nu avea, însă, să anunţe surpriză neplăcută pe care au avut-o cei de la Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”, în momentul în care au mers dimineaţă la muncă. Subsolul unităţii sanitare, unde se află bucătăria, vestiarele, casa liftului şi magazia, a fost complet inundat. Apa, care avea pe alocuri şi de câteva zeci de centimetri, a refulat din canalizarea oraşului, aflată la câteva zeci de metri, în strada principală.

Deşi i-au anunţat în mai multe rânduri cu privire la probleme pe reprezentanţii Nova Apaserv, cei responsabili cu canalizarea, reprezentanţii spitalului s-au văzut cu subsolul plin de apă la prima ploaie mai serioasă.

„Am mai avut probleme, dar nu la acest nivel”

“Noi am făcut şi poze, le-am trimis şi luna trecută o adresă. Am mai avut probleme, dar nu la acest nivel. Ne-au informat că au fost şi au remediat problema, dar nu am primit niciun proces verbal în acest sens, iar ulterior am fost şi ne-am uitat în canal şi situaţia era la fel. Acum, de dimineaţă, apa a ţâşnit pur şi simplu prin pereţi. Noi aveam montate supape, special să nu avem probleme, dar au cedat şi ele de la presiunea cu care a venit apa”, a spus Carmen Amănăloaie, directorul administrativ al Spitalului de Recuperare Botoşani.

Apă scoasă cu pompierii 

Puşi în faţa unei astfel de situaţii, cei din conducerea unităţii sanitare au fost nevoiţi să apeleze la 112. La faţa locului au ajuns două echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, cu o două motopompe, pentru a scoate apa din subsolul spitalului, dar şi din canalizarea înfundată.

După sesizarea făcută de cei de la spital, acolo au ajuns şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), care au mobilizat aproape toate unităţile de intervenţie.

“Noroc cu cei de la ISU, că au venit imediat şi au şi început să evacuze apă. A fost informat DSP, este prezent medicul epidemiolog şef, primăria. De la Nova Apaserv au venit doi muncitori”, a mai spus directorul administrativ al spitalului.

Cei care administrează unitatea sanitară, reprezentanţii primăriei Botoşani, au ajuns şi ei la faţa locului, pentru a evalua pagubele, mai ales că la subsol se afla şi bucătăria, cei 130 de pacienţi internaţi în spital fiind în imposibilitatea de a-şi primi mâncarea până la remedierea problemei şi igienizarea spaţiului de la subsol. “Este o problemă mai veche, din ce am înţeles. Este un bolovan care a blocat canalizarea. La mine nu au mai ajuns sesizări. Se va rezolva problema şi pe viitor. Vor veni şi cei de la DSP, vor face o dezinfecţie, iar în 2-3 ore se va putea relua activitatea”, a spus Mircea Magdalena, administratorul public al municipiului Botoşani.

Este o problemă cu canalizarea de aici”

În cele din urmă, la faţa locului a ajuns şi un reprezentant al NovaApaserv, care a admis că problemele de la canalizarea din zonă sunt de mai mult timp şi se încearcă acum remedierea lor.

“Canalizarea de la Spitalul de recuperare a refulat în subsolul clădirii. Este o problemă cu canalizarea de aici. Din ce se observă, pe furtun s-a scos pământ, deci undeva, la 4-5 metri, este surpata canalizarea. Încercam să o deblocăm din partea din faţă. Au mai fost sesizări de la spital şi s-a intervenit local”, a precizat Romeo Obuf, directorul operaţional al NovaApaserv.


 

Deja ai votat!