Numărul afacerilor noi a crescut

Odată cu relaxarea măsurilor de restricție mediul de afaceri botoșănean pare să repornească. Cel puțin așa reiese din statistica realizată de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Astfel, în primele cinci luni ale acestui an, la Botoşani s-au înregistrat 689 de noi entităţi de business, majoritatea fiind SRL-uri.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când au fost înregistrate 432, se constată o creștere semnificativă. Dintre cele 689 de entităţi 338 sunt SRL-uri, în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 259. De asemenea, s-au înmatriculat 226 întreprinderi individuale (II), în creștere față de 110 înregistrate în primele cinci luni ale lui 2020.

Din luna ianuarie și până la sfârșitul lunii mai, potrivit sursei citate, s-au înmatriculat 113 PFA-uri (persoane fizice autorizate), în creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut când au fost înmatriculate 60.

În ceea ce privește numărul întreprinderilor familiale și în acest caz se observă o creștere. Astfel, în primele cinci luni ale lui 2021 s-au înregistrat 9 IF, iar în aceeași perioadă a lui 2020, doar două. De asemenea, în perioada ianuarie-mai a acestui an s-au înregistrat trei cooperative agricole, iar în aceeași perioadă a anului trecut, două.

La nivel național, situația stă și mai bine. Astfel că, în perioada 01 ianuarie-31 mai 2021 au fost înregistrate 67.142 afaceri noi, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate 37.754.

Mai puţine suspendări de activitate

Și în ceea ce privește numărul suspendărilor de activitate la Botoșani situația pare să fie pe drumul cel bun, acestea fiind în scădere, arată statistica realizată de ONRC. Astfel, în primele cinci luni ale acestui an şi-au suspendat activitatea 44 de firme şi PFA-uri, față de 52 în aceeași perioadă a anului trecut, fiind astfel o scădere de 15,38%.

La nivel naţional, în perioada 1 ianuarie-31 mai, şi-au suspendat activitatea 5.149 de firme, în creștere cu 25,28%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când și-au suspendat activitatea 4.110 firme.

Deja ai votat!