Listă a medicamentelor esențiale aprobată de ministrul Sănătăţii

Medicamentele incluse pe lista celor esenţiale ar urma să nu mai lipsească din farmacii şi să fie decontate în proporţie de 100% de CAS.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a aprobat, marți, lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Acestea sunt decontate integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Lista conține 150 de denumiri comune internaționale (n.r., substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe. ,,Pe listă se regăsesc medicamente esenţiale din programul naţional de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum şi pentru bolile endocrine, printre altele’’, se arată într-un comunicat de presă.

Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat de ministrul Sănătăţii se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi sunt decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, prin acelaşi ordin au fost modificate şi normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. ,,A fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esenţiale, pentru care preţul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei preţuri din statele din Europa aflate în grupul de ţări de comparaţie, în loc de cel mai mic preţ, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piaţa din România a unor medicamente esenţiale pentru pacienţi’’, se mai precizează în comunicat.
Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaţionale (substanţe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie, a adăugat Ministerul Sănătăţii.

Lista ar putea rezolva criza medicamentelor

Printre cele 150 de substanţe active care se află pe această listă se numără inclusiv Ibuprofenul, mai multe citostatice care au lipsit de mai multe ori din ţară – Asparaginază, Bleomicin, Cisplatin, dar şi Metformin, medicament folosit în tratarea diabetului sau imunoglobulină pentru administrare intravasculară sau imunoglobulină umană normală.

Lista ar putea rezolva problema crizelor de medicamente, cele 150 de substanţe active medicamente urmând să nu mai lipsească din farmacii şi să fie decontate 100%.

Pentru ca un medicament să fie considerat esenţial este nevoie de întrunirea a două condiţii: să se afle pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi să se regăsească pe lista de medicamente decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate.

Deja ai votat!