spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTListă a medicamentelor esențiale aprobată de ministrul Sănătăţii

Listă a medicamentelor esențiale aprobată de ministrul Sănătăţii

Medicamentele incluse pe lista celor esenţiale ar urma să nu mai lipsească din farmacii şi să fie decontate în proporţie de 100% de CAS.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a aprobat, marți, lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Acestea sunt decontate integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Lista conține 150 de denumiri comune internaționale (n.r., substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe. ,,Pe listă se regăsesc medicamente esenţiale din programul naţional de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum şi pentru bolile endocrine, printre altele’’, se arată într-un comunicat de presă.

Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat de ministrul Sănătăţii se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi sunt decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, prin acelaşi ordin au fost modificate şi normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. ,,A fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esenţiale, pentru care preţul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei preţuri din statele din Europa aflate în grupul de ţări de comparaţie, în loc de cel mai mic preţ, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piaţa din România a unor medicamente esenţiale pentru pacienţi’’, se mai precizează în comunicat.
Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaţionale (substanţe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie, a adăugat Ministerul Sănătăţii.

Lista ar putea rezolva criza medicamentelor

Printre cele 150 de substanţe active care se află pe această listă se numără inclusiv Ibuprofenul, mai multe citostatice care au lipsit de mai multe ori din ţară – Asparaginază, Bleomicin, Cisplatin, dar şi Metformin, medicament folosit în tratarea diabetului sau imunoglobulină pentru administrare intravasculară sau imunoglobulină umană normală.

Lista ar putea rezolva problema crizelor de medicamente, cele 150 de substanţe active medicamente urmând să nu mai lipsească din farmacii şi să fie decontate 100%.

Pentru ca un medicament să fie considerat esenţial este nevoie de întrunirea a două condiţii: să se afle pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi să se regăsească pe lista de medicamente decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...