Cea mai bună lună în lupta cu pandemia

Raportările cazurilor de Covid din ultima lună ar putea transmite oricui că judeţul Botoşani a învins pandemia. Astfel, dacă luna trecută aveam înregistrate cele mai mici cifre din martie 2020 până în prezent, în ultimele 30 de zile de monitorizare, acestea au scăzut de încă aproape cinci ori, faţă de luna precedentă. Raportări aproape incredibile, dacă ar fi să privim cu 7-8 luni în urmă, când îmbolnăvirile în judeţ erau cu miile, iar zeci de persoane mureau din cauza Covid. Atât ca număr de decese, dar şi ca număr de îmbolnăviri, judeţul nu a stat niciodată mai bine din luna martie a anului trecut, când practic a debutat oficial pandemia. Practic, chiar şi faţă de prima lună, cifrele sunt mai bune.

Astfel, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în perioada 15 iunie – 14 iulie au fost 27 de cazuri noi de îmbolnăvire şi patru decese. Asta în condiţiile în care în luna precedentă fuseseră 122 de îmbolnăviri şi şase decese. După o primăvară agitată anul trecut, cu un lockdown total impus de la nivel naţional, când Botoşaniul ajunsese în Top 3 al judeţelor cu cel mai mare număr de cazuri, după Suceava şi Bucureşti, a urmat o vară liniştită, în care situaţia s-a îmbunătăţit radical, lunile de vară, iulie şi august, în ciuda concediilor, marcând un minim al noilor cazuri, cu 150 în iulie şi 165 în august. Luna aceasta a fost, însă, şi mai bună, dând reale speranţe pentru trecerea peste această pademie.

Numărul persoanelor vaccinate contribuie la scăderea cazurilor

Toamna a marcat o recrudescenţă a bolii, ajungând la cifre ameţitoare în perioada octombrie-decembrie, cu peste 2.500 de îmbolnăviri lunar la Botoşani şi câte 50-60 de decese. La scăderea numărului de cazuri contribuie şi numărul persoanelor vaccinate, dar şi cele câteva zeci de mii de botoşăneni trecuţi prin boală.

Numărul de cazuri noi de Covid a scăzut la doar 27, cel mai mic de la începutul pandemiei, în timp ce la polul opus a fost luna noiembrie, când au fost raportate 2.548 de cazuri. Deci de aproape 100 de ori mai mult decât acum.

12 zile cu nici un caz nou 

În intervalul 15 iunie-14 iulie, în nu mai puţin de 12 zile au fost raportate zero noi îmbolnăviri. O săptămână, în perioada 27 iunie-3 iulie, a fost înregistrat un singur caz de îmbolnăvire, la un pacient din Dorohoi. Cele mai multe cazuri raportate în 24 de ore au fost 4, pe data de 15 iunie. Ca o comparaţie, în lunile în care judeţul era grav afectat de această boală, erau doar câteva zilele în care erau raportate sub 50 de cazuri zilnic.

Numărul testelor a scăzut

Cu toate acestea şi numărul testărilor a scăzut în ultima lună. Astfel, dacă în mai-iunie au fost testate 6.174 de persoane, în ultima lună au fost doar 3.600 de botoşăneni testaţi. De asemenea, raportul de cazuri pozitive este unul enorm. Astfel, dacă în mai-iunie a fost un caz pozitiv la fiecare 50 de persoane testate, în ultima lună au fost un caz la 133 de teste, un nou record pozitiv în lupta cu această boală.

Cele patru decese din ultima lună au fost înregistrate în Botoşani şi Dorohoi doi fiind  bărbaţi şi două femei. O persoană a fost în grupa de vârstă 60-69 de ani, două cu vârsta de 70-79 de ani şi una peste 80 de ani.

În perioada precedentă fuseseră şase decese. În prima lună de pandemie, martie, au fost raportate 13, iar luna cea mai sumbră a fost aprilie, acest an, când nu mai puţin de 74 de botoşăneni au fost învinşi de această boală.

„Ar trebui să luăm toate astea ca avertismente şi să avem grijă”

Cu toate aceste veşti bune, autorităţile explică şi lipsa de interes pentru vaccinare a populaţiei, însă continuă să avertizeze cu privire la valul nou de îmbolnăviri care este preconizat în toamnă.

„Ne-am dori din tot sufletul să rămână lucrurile aşa. În ultimele luni am fost pe un trend descendent accentuat. Din păcate sunt lucruri care se văd în Occident, unde deja a venit valul 4. Deci ar trebui să luăm toate astea ca avertismente şi să avem grijă, să nu uităm măsurile de protecţie şi să continue oamenii să se vaccineze, pentru că este cea mai bună metodă de luptă împotriva bolii”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Deja ai votat!