Deținuții din Penitenciarul Botoșani pot ieși din nou la muncă

Ridicarea unor restricții impuse pe fondul pandemiei de Covid-19 permite deținuților din Penitenciarul Botoșani să reia activitățile lucrative pe bază de contract. Astfel, după un an și patru luni de interdicții, deținuții vor putea să iasă din nou la muncă, în afara unității de detenție. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Penitenciarului Botoșani, care au precizat că activitățile pe bază de contract vor fi reluate, cu respectarea unor măsuri de protecție sanitară. Astfel, cei care au nevoie de forță de muncă specială necalificată, în diferite domenii de activitate cum ar fi executarea diverselor nevoi edilitare sau diferitelor lucrări în domeniul construcțiilor, agriculturii, săpături, prelucrări metalice, confecționare/sortare ambalaje, montator subansamble, vor putea încheia din nou contracte cu Penitenciarul Botoșani. Avantajele ar fi mai multe pentru că, potrivit reprezentanților Penitenciarului Botoșani, cei care încheie astfel de contracte pentru utilizarea deținuților nu vor mai trebui să plătească contribuțiile suplimentare, care se achită în mod curent pentru un angajat (CAS, șomaj, sănătate, cărți de muncă, fond de risc, etc.), la tariful orar negociat adăugându-se doar valoarea TVA, care este deductibilă. Prin utilizarea deținuților, beneficiarii scapă de alte probleme generate de legislația muncii cum ar fi concedii de odihnă, concedii medicale, contract colectiv de muncă, libere pentru nevoi personale, ore suplimentare etc.. În plus, activitățile vor fi desfășurate sub supravegherea permanentă a personalului penitenciarului, de regulă într-o formație compactă (grup de 10-30 persoane).

Potrivit reprezentanților Penitenciarului Botoșani, clauzele contractuale sunt negociabile în funcție de efectivele utilizate, distanță, tipul de lucrări, la fel și tariful orar, iar în caz de intemperii sau alte probleme ce pot sista temporar activitatea (întârzieri în aprovizionare, etc.), poate fi sistat temporar și lucrul cu persoanele private de libertate fără cheltuieli suplimentare din partea beneficiarului, plătindu-se doar timpul efectiv lucrat.

Totodată, Penitenciarul Botoșani poate pune la dispoziție, în vederea închirierii, un spațiu în suprafață de 360,51 mp., racordat la toate utilitățile, în care se pot desfășura activități de producție, condiționat de folosirea forței de muncă speciale din penitenciar.

„Conducerea Penitenciarului Botoșani își exprimă convingerea că, alături de sprijinul comunității locale şi cu implicarea acesteia, poate crește nivelul și eficiența intervenției recuperative, contribuind astfel la normalizarea relațiilor sociale și dezvoltarea continuă a comunității locale, bazată pe integrarea pe piața muncii a tuturor categoriilor sociale în general și a celor vulnerabile, în particular”, se menționează într-un comunicat de presă emis marți, 27 iulie a.c., de unitatea de detenție.

De altfel, și deținuții vor câștiga de pe urma acestor contracte. Pe lângă faptul că vor putea petrece câteva ore dincolo de porțile unității, ei vor primi o parte din bani cu care vor putea să-și cumpere diverse lucruri. În plus, pentru munca prestată ei vor beneficia de reducerea pedepsei și se vor putea elibera condiționat înainte de termen.

Marți, pe 27 iulie a.c., în Penitenciarul Botoșani se aflau 636 persoane private de libertate.

 

Deja ai votat!