joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTO nouă provocare pentru ultramaratonistul Iulian Rotariu

O nouă provocare pentru ultramaratonistul Iulian Rotariu

Ultramaratonistul botoșănean Iulian Rotariu continuă bătălia cu destinul. După aproape un an și jumătate de pauză din cauza pandemiei de Covid-19, subofițerul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) se pregătește să ia startul în cea de a noua cursă de anduranță – „Ultra Bolivia Race – 2021”, programată să se desfășoare în America de Sud în perioada 20 – 26 septembrie a.c. Va fi o nouă cursă extremă în care își va testa limitele.

Din acest motiv, luna aceasta Iulian Rotariu a petrecut câteva zile în Munții Bucegi, unde a înnoptat pe Vârful Omu, la peste 2.500 de metri altitudine, și unde a alergat zilnic un traseu de zeci de kilometri pentru a-și întreține condiția fizică așa încât să facă poată să facă față cu brio noilor provocări.

„Am fost singur pentru că este greu să găsești o persoană care să aibă același preocupări”, a recunoscut Iulian Rotariu. De altfel, din martie 2020 și până în prezent, Iulian Rotariu nu a renunțat nicio clipă la pregătirea fizică continuând să se antreneze fie în municipiu, fie prin munții României, sperând că la un moment dat vor fi reluate toate competițiile mondiale de profil, sistate temporar din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei.

Ultramaraton la o altitudine de 2.400 de metri

Înscris deja pe tabloul concurenților, alături de alți 20 de sportivi din toată lumea, Iulian Rotariu este, cel puțin până în acest moment, singurul român înscris în competiție. Printre adversari se află și germanul Sascha Gramm, cel cu care a concurat în noiembrie 2019 în Ultra Africa Race și pe care a reușit să-l învingă detașat. Acum, „Ultra Bolivia Race” va fi o cursă de 220 km, care se va derula în 7 etape la o altitudine medie de 2.400 de metri.

Startul va fi la Salinas, la 550 km sud de La Paz, iar în a treia zi a competiției concurenții vor ajunge în inima sălbaticului Altiplano, un platou alpin din munții Anzii Cordilieri, cel mai mare platou alpin de pe Terra după platoul Tibetului. Ultimele etape ale cursei se vor derula în cel mai mare deșert sărat din lume. Fiind vorba de o cursă autosusținută, fiecare concurent va trebui să aibă în rucsac echipamentele obligatorii, alimentele, dar și obiectele personale. Participanții vor trebui să urmeze traseul marcat de organizatori, iar nopțile vor fi petrecute în corturi.

Trei titluri de campion mondial

Subofițer operativ în cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, Iulian Rotariu, acum în vârstă de 45 de ani, a participat în ultimii ani la mai multe competiții de anduranță. El s-a făcut remarcat după ce în iunie 2016 a reșşit să se claseze pe locul I la categoria lui de vârstă la „Gobi March” desfășurat în China. Patru luni mai târziu el a egalat performanța la ultramaratonul „Atacama Crossing”, desfășurat în Chile. În mai 2017 el a participat și la „Sahara Race” organizat în Namibia, unde s-a clasat din nou pe locul I la categoria lui de vârstă și locul IV la general, situația repetându-se în noiembrie 2017, când a participat la „Roving Race” derulat în Patagonia, Argentina.

În decembrie 2018, Iulian Rotariu s-a clasat al doilea în „The Last Deserts” Antarctica, pentru ca în luna mai 2019 să obțină primul titlu mondial la ultramaratonul „The Track”, desfășurat în Australia, unde a stabilit și un nou record al întrecerii. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2019, a urmat cel de-al doilea titlul mondial după o cursă fenomenală în „Ultra Africa Race” din Mozambic, unde botoșăneanul și-a dominat toți adversarii în stil de mare campion. În martie 2020, Iulian Rotariu a fost declarat câștigătorul ultramatatonului „Ultra Asia Race” derulat în Vietnam, adăugându-și astfel în palmares al treilea titlu mondial. În total, în cele opt ultramaratoane, el a alegat aproape 3.000 de kilometri.

Participări în scop caritabil

Fără să fie sportiv de performanță și fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 13 ani, când a ajuns la spital cu fiul său și, pentru a scăpa de stres, a făcut de mai multe ori turul unității medicale. Ulterior, el a participat la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând ISU Botoșani. După numai câteva curse, reprezentanții Asociației Părinților Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiții, iar din acel moment a început să participe la cursele internaționale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depășite. Așa a simțit frigul la minus 40 de grade în Antarctica și căldura la plus 48 de grade în deșerturile Gobi (China), Atacama (Chile) și Australia, a cunoscut sălbăticia din deșerturile Calahari (Namibia), Patagonia, Mozambic sau Vietnam. Iar toate participările au fost în scop caritabil.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...